Gemeente Castricum

Samenwerking Castricum en Heerhugowaard bij automatisering Wmo

Castricum werkt met de gemeente Heerhugowaard samen bij het beheren van automatiseringssoftware die is aangeschaft in het kader van de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (Wmo). De wet is van kracht sinds 1 januari 2007 en legt meer taken neer bij de gemeenten. Op donderdag 3 mei ondertekenden wethouder mr. J.G. Hommes (Castricum) en wethouder mevrouw M.F. Gretha Baijards-van der Laan (Heerhugowaard) het officiële samenwerkingscontract in het gemeentehuis van Castricum. De sectordirecteuren Kramer (Castricum) en Van der Meulen (Heerhugowaard) waren daarbij ook aanwezig.

Qua automatiseringsinfrastructuur lijken Heerhugowaard en Castricum sterk op elkaar. Daarom is al in 2006 gezamenlijk gekozen voor dezelfde leverancier van de applicatie voor de uitvoering van de Wmo. Vanuit die gezamenlijke keuze is ook gekozen voor samenwerking op het gebied van applicatie(software)beheer. De applicatie is ingericht op de server van Heerhugowaard; de gemeente Castricum gebruikt daarvan een kopie. De applicatie wordt door Heerhugowaard door middel van een verbinding op afstand onderhouden.

Beide gemeenten profiteren van de samenwerking: het levert besparingen op, zowel op personeel gebied (minder fte) als wat betreft de kosten van de applicatie zelf (gezamenlijke scholing, etcetera).

De praktische samenwerking is al ingegaan toen de wet in werking trad
- op 1 januari jl. - en loopt voor onbepaalde tijd. Het is de bedoeling de samenwerking met Heerhugowaard in de toekomst verder uit te breiden, niet alleen wat betreft de Wmo maar wellicht ook op het gebied van andere automatiseringssoftware zoals het Geografisch Informatie Systeem (GIS).