Socialistische Partij afdeling Oss

SP stelt vragen over huisvesting Polen in Oss

04-05-2007 * Sinds afgelopen dinsdag 1 mei zijn de grenzen voor Polen en andere werknemers uit Oost-Europese landen open. Ook in en rond Oss zijn veel van deze werknemers, met name Polen, actief. Door de grote toeloop zijn vaak zaken als huisvesting voor deze groep niet goed en veilig geregeld. Met bijgevoegde vragen aan het het college wil de SP-fractie duidelijkheid krijgen over de situatie in Oss.

Aan het college van B&W van Oss.

Ex artikel 41 vragen.

De regering heeft besloten om per 1 mei de grenzen te openen voor werknemers uit Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 EU lid zijn. In de tweede kamer is discussie geweest over de te nemen maatregelen. Met name de huisvesting, het ontduiken van het minimumloon door bedrijven en verslechtering van de arbeidsomstandigheden van deze groep baart vele partijen zorgen. Ook vakbonden vrezen concurrentie op arbeidsvoorwaarden en zijn bang dat de veiligheid op de werkplek zal verslechteren. Door de aantrekkende economie zal het aantal tijdelijke werknemers alleen maar toenemen.

Voor gemeentes speelt vooral de zorg voor goede huisvesting voor deze groep. Er zijn gevallen bekend in Nederland van onacceptabele woonsituaties. Teveel mensen worden gehuisvest in te kleine ruimtes. En dat vaak voor veel geld. Huisjesmelkers en illegale uitzendbureaus verdienen er veel aan. Controle op naleving van de regels lijkt niet te gebeuren. Op deze manier zijn we een sociale onderklasse aan het creëren. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de controle en handhaving.

Onze fractie wil weten hoe een en ander in Oss is geregeld. We hebben dan ook de volgende vragen:


- Is de gemeente op de hoogte van alle plekken waar met name Polen in Oss gehuisvest zijn?
- Hoeveel mensen zijn ingeschreven op deze plekken?
- Wordt dit gecontroleerd?

- Heeft de brandweer een rol bij de controles ivm de veiligheid?
- Is er in uw ogen voldoende grip op de situatie?

- Wat moet er gedaan worden om er grip op te krijgen?

Wim van Dorst
Gemeenteraadslid SP Oss

Zie ook:

* Dossier Volkshuisvesting