Politie Groningen

Nieuwe aanpak geluidsoverlast werpt vruchten af

Groningen, 04-05-2007 o De politie in het district Groningen/Haren gaat dit jaar nog nadrukkelijker optreden tegen overlast. Met name die overlast die veel ergernis oproept, waaronder geluidsoverlast. Bij de politie is een nieuw protocol van kracht, dat begin dit jaar werd opgesteld naar aanleiding van klachten van inwoners van de stad over geluidsoverlast. De politie treedt vanaf februari van dit jaar sneller op bij meldingen van geluidsoverlast in woningen. Ook de afspraken die worden gemaakt tegen de veroorzakers worden sindsdien duidelijker in de politiesystemen vastgelegd en strakker nageleefd.

Deze nieuwe aanpak werpt nu al zijn vruchten af. In de periode van februari tot half april werd veertien keer proces-verbaal opgemaakt en werd in zeven gevallen de geluidsapparatuur in beslag genomen. In vergelijking met 2006 is dat een duidelijke toename. Toen werd in diezelfde periode twee keer proces-verbaal opgemaakt en twee keer geluidsapparatuur in beslag genomen.

In het tijdvak tussen februari en april kwamen er in totaal 337 meldingen bij de politie binnen over geluidsoverlast. Hiervan betrof het in 45 meldingen een studentenpand. In het nieuwe protocol is vastgelegd dat de politie in principe binnen een half uur bij de bewuste locatie aanwezig is. Dit is in de proefperiode ook in 75 procent van de gevallen gelukt. De politie stelde vast dat er van de 337 meldingen 123 keer sprake was van onaanvaardbare vormen van geluidsoverlast. In 22 procent van de gevallen kreeg de veroorzaker een laatste waarschuwing en werd deze afspraak ook in de geautomatiseerde systemen van de politie ingevoerd. In de andere gevallen kon de overlast met een gesprek of een bemiddeling worden beëindigd. De politie zet deze strakke lijn voort.