Ministerie van Defensie

04-05-2007 09:24

NEDERLANDERS ONTVANGEN AMERIKAANSE WAARDERING

Het Amerikaanse â1-508th Parachute Infantry Regimentâ heeft op Kandahar Airfield onderscheidingen toegekend aan de landmachtmilitairen van de Charlie "Tijger" Compagnie van 11 Infanteriebataljon. Op deze manier spraken de Amerikanen hun waardering uit aan de Nederlandse compagnie.

In totaal zijn er op Koninginnedag tachtig Army Commendation Medals toegekend. Ook werden onderscheidingstekens toegekend aan Nederlandse militairen: tachtig Combat Infantry Badges, zes Combat Medic Badges, en 19 Combat Action Badges.

De multinationale eenheid waar de Nederlanders toe behoorden, voerde Operatie Silver uit als onderdeel van Operatie Achilles. Deze operatie heeft tot doel in het noorden van de provincie Helmand een veilige en stabiele omgeving te creëren. Bovendien wordt in het kader van de operatie gewerkt aan de bouw en het in werking stellen van één van de vier generatoren in de Kajaki-dam. Met deze generator kunnen 1,8 miljoen mensen in de omgeving van de dam van betrouwbare stroom worden voorzien en kan er water worden afgetapt voor irrigatiedoeleinden. Dit betekent een stimulans voor de ontwikkeling van het gebied en de welvaart.

Ook werden 105 onderscheidingstekens uitgereikt - Foto: US Army klik voor vergroting
Eerste luitenant Paul van de Tijgercompagnie was een van de militairen die een waardering ontving. Hij bracht drie weken door met de Amerikaanse eenheid. âMijn eenheid was verantwoordelijk voor het veiligstellen van bepaalde bruggen, waardoor de rest van de eenheden zich naar hun doelen konden verplaatsenâ, vertelt de luitenant. âLater waren we verantwoordelijk voor patrouilles in het gebied en het opbouwen van een goede relatie met de bevolking.â Het was een verrassing voor de luitenant en zijn eenheid dat de waardering werd toegekend: âWe zijn ontzettend vereerd dat we deze erkenning krijgen van de Amerikanen. Hieruit blijkt hoezeer ze onze hulp waarderen. Normaliter krijg je een hand en zwaai je elkaar vaarwel. Nu hebben we ook een aandenken en een teken van waardering, een fantastisch gevoel.â