Provincie Noord-Holland

Grenscorrecties gemeenten Gooi en Vechtstreek

4-5-2007

De provincie Noord-Holland heeft onderzoek laten doen naar gemeentelijke grenscorrecties in de Gooi en Vechtstreek. Over een aantal grenscorrecties is een positief advies afgegeven. Hierbij zijn de gemeenten Bussum, Hilversum, Huizen, Weesp en Wijdemeren betrokken. Over een aantal andere grenscorrecties is geen overwegend positief of negatief advies gegeven.

Aanleiding voor dit onderzoek is dat gemeenten zelf wensen hebben op dit gebied en dat deze meegenomen kunnen worden in de gemeentelijke herindelingsprocedure in deze regio.

De grenscorrecties waarvoor het advies positief uitvalt zijn :
* Sportpark Beresteijn (van Wijdemeren naar Hilversum)
* Perceel gemeentehuis (van Hilversum naar Wijdemeren)
* Zanderijsluis (van Weesp naar Wijdemeren)
* Lothariusweg (van Huizen naar Bussum)

Voor een aantal grenscorrecties is geen overwegend positief of negatief advies te geven. De keuze is afhankelijk van politieke afwegingen die de betrokken gemeenten en de provincie nog moeten maken:

* Huizerhoogt (van Huizen naar Blaricum)

* Hilversumse Meent en Laegieskamp (van Hilversum naar Bussum)
* Delen van Huizen naar Naarden en andersom (het gebied ten oosten van de A1 en de wijk Bestevaer)

* Delen van Muiden naar Naarden en andersom (namelijk Hollandse Brug en een deel van het Naardermeer). Overigens is deze grenscorrectie niet meer aan de orde als de fusie van Bussum, Muiden, Naarden en Weesp doorgaat.

In het onderzoeksrapport staat een negatief advies over:
* Sportpark Loosdrecht (van Wijdemeren naar Hilversum)
* Bijvanck/Blaricummermeent (van Blaricum naar Huizen).

In een laat stadium van het onderzoek heeft de gemeente Blaricum het voorstel gedaan om het Huizense deel van de Bijvanck aan Blaricum toe te voegen. Over dit voorstel wordt nog een aanvullend advies uitgebracht.

Criteria
Bij het onderzoek is onder andere gekeken naar de volgende zaken: worden problemen op een praktische manier opgelost? Wat zijn de gevolgen voor de financiën en de bestuurskracht van de gemeenten? Is er sprake van een lange termijn oplossing? Draagt de grenscorrectie bij aan een goede samenhang in culturele, sociale, economische en/of geografische zin? Is er draagvlak voor de grenscorrectie?

Het vervolg
Parallel aan het onderzoek naar de mogelijke grenscorrecties is een onderzoek uitgevoerd naar de fusiemogelijkheden in de Gooi en Vechtstreek. In mei en juni worden alle gemeenten in de Gooi en Vechtstreek in de gelegenheid gesteld besluiten te nemen over hun bestuurlijke indeling. De verwachting is dat Gedeputeerde Staten in juli 2007 het definitieve herindelingsontwerp vaststellen, inclusief grenscorrecties. Vervolgens komt het besluit ter inzage en kunnen bewoners en gemeenten hierop reageren. Uiteindelijk stellen Provinciale Staten een herindelingsadvies vast en sturen dit advies naar de minister van Binnenlandse Zaken.

Meer informatie
Het volledige onderzoeksrapport over de grenscorrecties en de eindrapportage van het onderzoek naar de fusievarianten zijn als download beschikbaar.

Zie ook
Dossier Gemeentelijke herindeling Gooi en Vechtstreek