Ingezonden persbericht


Persbericht-

Groesbeek, 4 mei 2007

Expositie 'Getekend geboren: kinderen van 'foute' ouders'


1 mei - 31 oktober 2007

Het Bevrijdingsmuseum toont vanaf mei de tentoonstelling 'Getekend geboren: kinderen van "foute" ouders, 1931-2010'. Deze expositie geeft een overzicht van de invloed die de Tweede Wereldoorlog gehad heeft (en nog heeft) op de kinderen van ouders, die in de oorlogsjaren de zijde van de bezetter kozen. Een gevoelig thema, dat te lang onderbelicht is gebleven en bij deze groep Nederlanders een stil en knagend verdriet heeft veroorzaakt. Niet in het minst door de houding van de bevolking na de oorlog. Men weet nog precies wie erbij waren. De kinderen van NSB'ers droegen ongewild deze last met zich mee. "De bevrijding was er, maar eigenlijk niet helemaal voor ons", zo zegt een van de geïnterviewden. Het leverde allerlei individuele en maatschappelijke problemen op, maar zorgde er soms ook voor dat de betreffende kinderen zich op een zeer intensieve wijze willen inzetten voor mens en maatschappij. Toch voelde en voelt men zich "getekend geboren", zelfs tot in de tweede generatie.

Mensen die tijdens de oorlog kozen voor de kant van de bezetter noemen we 'fout'. Dat waren ca. 150.000. Na de oorlog zijn veel van deze 'foute' Nederlanders voor de rechter gebracht en gestraft. Daarnaast zijn er ook velen door hun buurt, familie en collega's gestraft. Het waren immers verraders en veel mensen wilden niets meer met hen te maken hebben. De tentoonstelling 'Getekend geboren' gaat over hun kinderen. Dat zijn er zo'n 250.000 tot 300.000. Ook zij kregen vaak de schuld en straf voor wat hun ouders hadden gedaan.

De expositie bestrijkt de periode vanaf de oprichting van de NSB tot de nabije toekomst en de vraag is of er nu opnieuw groepen kinderen zijn die zich buitengesloten voelen door de keuzes van hun ouders.

-einde persbericht-

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. J. Kersten op onderstaand telefoonnummer. Het Bevrijdingsmuseum is geopend van maandag t/m zaterdag van 10 - 17 uur en op zondag van 12-17 uur. Entreeprijs volwassenen E8,00, kinderen betalen E4,00. Korting is er voor 65+, CJP en veteranen. Museumkaart geldig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Wylerbaan 4
6561 KR Groesbeek
tel. 024-3974404
e-mail info@bevrijdingsmuseum.nl

Kijk voor het volledige mei-programma op: www.bevrijdingsmuseum.nl


---- --