Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
April 2007

Afdeling Textiel en Mode van de KABK exposeert in hoofdgebouw Shell

Toen een delegatie van Shell op de Open Dag van de jarige Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK)* een bezoek bracht aan de afdeling Textiel- en Mode, was die zo onder de indruk van de theatrale uitstraling van de historische- en folkloristische kostuums dat ze met een mooi verzoek kwamen. Shell Den Haag wil namelijk veel kunst betrekken in hun hoofdkantoor en de hoge vitrines aan de straatzijde zouden een ideaal podium kunnen zijn om dit werk tentoon te stellen.

Over een maand kun je deze kostuums dus in de etalages van het Shell gebouw in Den Haag bewonderen. Afwisselend zullen historische en folkloristische kostuums tentoongesteld worden, eventueel later ook collectiestukken van afgestudeerde modeontwerpers. De historische en folkloristische kostuums worden in respectievelijk het tweede en derde jaar gerealiseerd als oefening in onderzoek, context en stijl. Dit onderzoek leert studenten kijken naar materiaalgebruik en afwerking, naar een culturele context en stijlexperimenten. Het leert studenten dat kleding en versiering in alle landen en alle tijden gebruikt werd om sociale en persoonlijke informatie over te brengen. En met deze informatie gaan ze aan de slag om een eigen en eigentijdse collectie te ontwerpen.

Expositie hoofdkantoor Shell aan de Carel van Bylandtlaan 30.

De afdeling Textiel en Mode presenteert tevens in juni het Textiel- en Modeparcours en de Modeshow. Tijdens het Textiel- en modeparcours, van dinsdag 19 juni t/m donderdag 21 juni, stellen de eindexamenstudenten hun werk voor in de vorm van een installatie op een zelf gekozen locatie in Den Haag. Via dit parcours gaat de kersverse ontwerper met zijn werk voor het eerst de confrontatie aan met journalisten, een groot publiek, en niet in het minst met een ruimte. Op de laatste dag van dit 'parcours', op donderdag 21 juni, laten alle modestudenten tijdens de Modeshow vanaf jaar één hun collectie op een catwalk in de binnentuin van de Academie zien en presenteren alle textielstudenten hun werk in een publicatie die gerealiseerd wordt in samenwerking met enkele studenten van de afdeling Grafisch Ontwerpen.


* De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten bestaat dit jaar 325 jaar en viert dit met een uitgebreid lustrumprogramma. Na de aftrap tijdens de Open Dag organiseren t/m mei alle studierichtingen KABK XL: een reeks Xtra Lezingen en workshops. In juni staat het Textiel- en Modeparcours, inclusief de Modeshow, op het programma, gevolgd door de Eindexamenexpositie. Het hoogtepunt van het lustrum ligt in september als de KABK i.s.m. festival TodaysArt zich groots manifesteert in de binnenstad Den Haag.

.........................................................…………………………………………………………………………………………….. Noot voor de pers,