Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 mei 2007

Ambities van Alkmaar in perspectiefnota

De perspectiefnota 2008-2011 ligt weer klaar voor bespreking in de commissies bestuur en middelen, samenlevingszaken en stedelijke ontwikkeling en beheer. De perspectiefnota is de beleidsmatige en financiële vertaling van de ambities van het college, zoals die zijn vastgelegd in het collegeprogramma. Beleidsmatig worden accenten verlegd in het bestaande beleid, waarbij meer wordt gefocust op het meedoen van álle Alkmaarders, het bieden van kansen in werk en scholing, het actief participeren in buurt en wijk, op welke wijze dan ook. Daar waar nodig zal bestaand beleid worden aangevuld met nieuw beleid, maar ook daarbij staat de inwoner van Alkmaar voorop.

Perspectiefnota 2008-2011
De perspectiefnota van dit jaar ziet er anders uit dan die uit 2006. Dat was immers net na de gemeenteraadsverkiezingen en er was nog geen collegeprogramma. Daardoor werd er vorig jaar alleen een beeld van de financiën gegeven. Dit jaar vormt het collegeprogramma de leidraad voor de perspectiefnota en de begroting.

In de voorbereiding van de perspectiefnota heeft het college al wel een aantal keuzes gemaakt op welke wijze een tekort van circa E 4 miljoen op basis van bestaand beleid en autonome (= onontkoombare) ontwikkelingen kan worden teruggedrongen. De meest opzienbarende is het inrekenen van een efficiencyvoordeel van 7%. Deze maatregel dient E 3,5 miljoen in 2011 op te leveren door vermindering van het aantal medewerkers bij de gemeente. Gelet op het verwachte grote, natuurlijke verloop onder de medewerkers in de komende jaren zal deze taakstelling haalbaar zijn; uitgangspunt daarbij is geen gedwongen ontslagen.

Toch presenteert het college thans een perspectiefnota 2008-2011 waaruit blijkt dat de ambities verder gaan dan de aanwezige financiële ruimte: inclusief een aantal voorstellen voor nieuw beleid is er een tekort van E 3 miljoen. Het college wil echter een sluitend meerjarenperspectief afleveren. Daarom heeft ze een aantal suggesties gedaan dit tekort van E 3 miljoen te dichten. Maar belangrijker nog zijn de inbreng én de oplossingsrichtingen van de raad, over prioriteiten in de beleidsmatige ideeën die het college in de perspectiefnota naar voren brengt. Eerst praten over wat je wilt, dan kijken of en hoe dat betaald kan worden.

Nieuw beleid
Een andere manier om komende jaren uit de schulden te komen is om (méér) oud beleid in te ruilen voor nieuw beleid. Het is aan de Raad hier prioriteiten en keuzes in te maken. Bij het maken van keuzes moet wel gelet worden op de vijf politiek-bestuurlijke hoofdthema's: 1. De overheid is er voor alle inwoners, 2. Investeren in welzijns- en zorgvoorzieningen en een goed sociaal beleid, 3. Veilige en leefbare wijken, 4. Een toekomstgerichte aanpak van de fysieke, economische en culturele infrastructuur met de daarbij passende hoogwaardige werkgelegenheid en maximale inzet voor sociale woningbouw en 5. Het vormgeven van regionale samenwerking.

Commissie vergadering
Een drietal commissies gaat zich eerst buigen over de perspectiefnota 2008-2011. Dit zijn openbare vergaderingen en vinden plaats op dinsdag 15 mei commissie Samenlevingszaken, op donderdag 24 mei commissie stedelijke ontwikkeling en beheer en op donderdag 31 mei commissie bestuur en middelen. De opvattingen van de commissies zullen met een reactie van het college als definitief voorstel aan de raad worden voorgelegd. Op donderdag 28 juni wordt de perspectiefnota 2008-2011 door de Raad vastgesteld.