Gemeente Tilburg

Datum

4 mei 2007

Verblijfsontzegging nieuw middel om overlast
tegen te gaan
Drie keer vergrijp = gebiedsverbod

Iemand die drie keer strafbare feiten pleegt in het uitgaansgebied in het centrum óf in het gebied Wilhelminapark - Gasthuisring, het risico dat hij of zij acht weken niet meer in dit gebied mag komen. "Het is een nieuw instrument om overlastgevende personen te kunnen weren op plaatsen waar dat aan de orde is. De ervaring is dat juist zij veel ongemak en onveiligheidsgevoelens teweeg brengen en op deze manier willen we de betreffende gebieden ontlasten", aldus burgemeester Vreeman. De proef met de zogeheten verblijfsontzegging gaat een half jaar duren.

Met het toepassen van de verblijfsontzegging wil de gemeente ervoor zorgen dat de overlast van horecabezoek, hangjongeren druggebruikers, dealers, en straatprostitutie vermindert. Burgemeester Vreeman: ,,Dit past in het Tilburgse veiligheidsbeleid dat we enkele jaren geleden hebben ingezet. Burgers en bezoekers van de stad moeten zich hier veilig voelen. Overlast hoort niet thuis in een leefbare stad".

De politie is verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de verblijfsontzegging. Overtreding kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. De burgemeester mag in het kader van de Gemeentewet (artikel 172) de verblijfsontzegging opleggen.

Informatie voor de pers:
Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering, telefoon: 013 542 98 70. Monique van der Blom, Themacommunicatie, telefoon: 013 542 98 70.


---- --