Gemeente Leeuwarden

embargo tot 4 mei om 20.00 uur.

TOESPRAAK BURGEMEESTER DALES TER GELEGENHEID VAN DODENHERDENKING 4 MEI 2007, PRINSENTUIN, LEEUWARDEN

Twee minuten
Om de stilte te laten spreken
Als eerbetoon aan hen die vielen in de Tweede Wereldoorlog Militairen, verzetsstrijders en heel veel gewone burgers. Vervolgd vanwege hun afkomst, hun herkomst, hun geloof, hun seksuele voorkeur. Opgepakt, op transport gezet, ten onder gegaan in het Koninkrijk van de Nacht.

Twee minuten
Om de geschiedenis onder ogen te zien
En om te beseffen dat vrede en vrijheid nooit vanzelfsprekend waren en dat ook nooit zullen worden.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog was er nog geen dag zonder oorlog. Ook vandaag worden vrede en veiligheid op tal van plekken in de wereld met voeten getreden. En hartstochtelijk verdedigd, ook door Nederlandse militairen door hun deelname aan vredesmissies. Laten we hen in onze gedachten bijstaan in hun moeilijke, gevaarlijke en buitengewoon belangrijke werk.

Volgens het recent verschenen Nationale Vrijheidsonderzoek vindt het overgrote deel van de Nederlanders de dodenherdenking op 4 mei nog steeds heel belangrijk. Dat geldt ook voor jongeren. Naarmate de Tweede Wereldoorlog verder van ons af komt te liggen wordt het, naast herdenken, meer en meer ook stilstaan bij het bijzondere van vrijheid en bij de grote inspanningen die daar dag in, dag uit door zovelen voor worden geleverd. En bij de noodzaak ook zelf iedere dag opnieuw de vrijheid te bewaken en te verdedigen.

Het Vrijheidsonderzoek laat zien dat we de vrijheid van meningsuiting de belangrijkste waarde van onze democratische samenleving vinden. Tegelijkertijd zegt eenderde van de ondervraagden het gevoel te hebben niet zonder meer of helemaal niet voor de eigen mening uit te kunnen komen. Een zorgwekkend signaal. De vrijheid om te zeggen wat je wilt is een van de verworvenheden van onze rechtsstaat.

Tegelijk kent die vrijheid ook begrenzingen. Daar waar andere vrijheden in het gedrang komen is terughoudendheid op zijn plaats. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de andere in onze rechtsstaat verankerde vrijheden zijn dat ook. Daar is niet voor niets zo hard voor gestreden. Het gaat om evenwicht. Om kwetsen, beledigen en discrimineren te voorkomen.

Ik citeer de vader van Theo van Gogh: je mag wel alles zeggen, maar het hoeft niet.

In een samenleving zo pluriform als de Nederlandse is respect voor andermans levensstijl, idealen, opvattingen en achtergrond van het allergrootste belang. Dat vergt een open houding, nieuwsgierigheid, onbevangenheid, elkaar tegemoet treden zonder vooroordelen. En dat vergt ook een goed oog voor de grenzen van je eigen, individuele vrijheid.

Dat is toch wel het minste dat we kunnen opbrengen in herinnering en uit dankbaarheid jegens allen die hun leven hebben gegeven om ons in vrijheid te laten samenleven.

Onze vrijheid is het kostbaarste dat we hebben. Wij moeten er iedere dag opnieuw bewust voor kiezen. Het is een morele keuze tussen goed en kwaad, tussen recht en onrecht, tussen waarheid en leugen, tussen werkelijkheid en schijn.

Elke dag opnieuw kiezen voor de vrijheid. Dat is onze opgave.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: (058) 233 4002.


---- --