Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Valkenswaard, 3 mei 2007

Nieuwe directeur Nederlands Steendrukmuseum

Het verheugt het bestuur van het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard te kunnen melden dat Frank F. van Oortmerssen (55) per 1 mei 2007 is aangesteld als de nieuwe museumdirecteur. De huidige directeur ad interim Cees van Rooij is bereid gevonden na 1 mei nog enige tijd aan te blijven om hem in te werken.

Van Oortmerssen is zowel een ervaren museumman als een culturele marketeer. Van 1998 t/m eind 2006 was hij directeur van het Beiaard- en Natuurmuseum te Asten. Bij het onlangs wisselen van het bestuur en wijzigen van de beleidslijn, besloot hij dit nieuwe bestuur daarin alle vrijheid te geven en op zoek naar een nieuwe uitdaging te gaan.

De nieuwe directeur hoopt zijn opgedane specifieke kennis en ervaring in te kunnen zetten voor het Nederlands Steendrukmuseum om daarmee het museum met zijn - ook mondiaal bezien - unieke collectie verder op de museale en toeristische kaart te zetten. En wel bij een breed publiek uit zowel de regio als daarbuiten. Daarnaast verwacht hij de museale doelstellingen van het in 2001 geopende museum, dat in 2005 het Certificaat "Geregistreerd Museum" kreeg, verder te kunnen uitbouwen en nieuwe impulsen te geven.

In het Nederlands Steendrukmuseum maakt de bezoeker met alle denkbare facetten kennis met het in 1798 door de Duitser Alois Senefelder uitgevonden vlakdrukprocedé dat bekend staat onder de naam steendruk of lithografie. Deze uitvinding die de mensheid leerde om beelden te zien, nam spoedig een grote vlucht en bereikte al snel ook Nederland en België. Eerst alleen in zwart wit, maar weldra ook in kleur maakte de steendruk het sindsdien mogelijk in grote oplaag gedrukte boeken te voorzien van illustraties. Voorts legde het steendrukprocedé de basis voor productie op grote schaal van o.a. topografische kaarten, affiches, muziekpartituren, maar ook reclameplaten, kunstreproducties, speelkaarten, poëzieplaatjes, sigarenkist etiketten en - bandjes, wens- en ansichtkaarten. Het belangrijkste drukprocédé van vandaag, de offsetdruk, zou zonder de uitvinding van de steendruk niet bestaan.

De museumcollectie toont naast vele volgens het steendrukprocedé geproduceerde uitingen ook een aantal werkende steendrukpersen waaronder een fraaie replica van de eerste steendrukpers. Bovendien kunnen particuliere belangstellenden als wel scholen in het ingerichte steendrukatelier op aanvraag diverse workshops en demonstraties volgen.

Het Nederlands Steendrukmuseum is te vinden in het Carolus Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 C te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur en gesloten op Nieuwjaarsdag, Eerste Paas-, Pinkster- en Kerstdag. Entreeprijs: t/m 14 jaar E 2,50; 15 t/m 64 jaar E 3,00 en vanaf 65 jaar en CJP E 2,50. Meer informatie, ook over wisseltentoonstellingen en workshops, is te vinden op www.steendrukmuseum.nl of op te vragen via (040) 204 98 41.



Ingezonden persbericht