Voedsel en Waren Autoriteit

Ondanks warmte voedsel veiliger op Koninginnedag

04 mei 2007 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft afgelopen Koninginnedag in het hele land 459 controles uitgevoerd op de voedselveiligheid. Ook is er intensief gecontroleerd op de Drank- en Horecawet en de Tabakswet. De aandacht tijdens deze controles richtte zich vooral op het gekoeld bewaren en hygiënisch bereiden van levensmiddelen en op verboden verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren. Vergeleken met vorig jaar zijn er iets minder overtredingen geconstateerd.

De indruk is dat de veilige bereiding en verkoop van levensmiddelen tijdens Koninginnedag op veel plaatsen weer is vooruitgegaan ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal situaties waarbij boetes of waarschuwingen zijn uitgedeeld, ligt dan ook lager. Ondernemers bleken van eerdere controles te hebben geleerd. De meeste boeterapporten en schriftelijke waarschuwingen werden uitgedeeld vanwege de temperatuursbeheersing van het voedsel.

Op het gebied van de Drank- en Horecawet en Tabakswet is het percentage maatregelen voor het verstrekken van alcohol en tabak aan jongeren vergelijkbaar met vorig jaar. De meeste boeterapporten en schriftelijke waarschuwingen werden uitgedeeld vanwege verstrekken van alcoholhoudende drank aan minderjarigen. Ook hierbij bleek dat ondernemers van eerdere controles hebben geleerd.

Over het algemeen kan gesteld worden dat de regels tijdens Koninginnedag niet meer dan gemiddeld zijn overtreden. Vergeleken met vorig jaar zijn er iets minder overtredingen geconstateerd. Voor de Warenwet zijn toen 78 maatregelen genomen en voor de Drank- en Horecawet en Tabakswet (DHT) 25. In totaal 103 maatregelen. Dit jaar zijn er in totaal 62 maatregelen genomen.

Overzicht van het aantal maatregelen tijdens Koninginnedag 2007:

Aantal schriftelijke waarschuwingen voedsel

29

Aantal boeterapporten voedsel

16

Aantal maatregelen voedsel

45

Aantal schriftelijke waarschuwingen DHT

4

Aantal boeterapporten DHT

13

Aantal maatregelen DHT

17

Totaal aantal schriftelijke waarschuwingen

33

Totaal aantal boeterapporten

29

Totaal aantal maatregelen

62

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Annemieke Herberigs (070) 448 4068 of annemieke.herberigs@vwa.nl

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488