Waterschap Roer & Overmaas


herstel kademuren Valkenburg

Startsein tweede fase herstel kademuren Valkenburg

Waterschap Roer en Overmaas en de gemeente Valkenburg aan de Geul hebben het officiële startsein gegeven voor de tweede fase van de reconstructie van de kademuren in Valkenburg aan de Geul. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst op vrijdag 4 mei in Valkenburg. Het project `Herstel kademuren Geul: meer veiligheid, meer natuur en meer cultuurhistorie' is een initiatief van het Waterschap Roer en Overmaas en wordt, met subsidie van de Provincie Limburg, uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul. De eerste fase, de molentak van de Geul, is in de periode 2000-2003 uitgevoerd.

In de tweede fase worden de kademuren van de Geul aangepakt. Ook wordt aandacht besteed aan het aanpassen van de lossluizen van de molens, het beter regelbaar maken van de Walramstuw en het optimaliseren van de ecologische verbindingszone. Om de cultuurhistorische elementen langs de Geul beter zichtbaar te maken, heeft de bekende lichtkunstenaar Ingo Maurer uit München een aantal exclusieve lichtkunstobjecten langs de kademuren ontworpen. "Wij vinden het heel belangrijk dat cultuurhistorische elementen worden hersteld. Zoals de noordelijke stadsmuur met de nodige torens en de toegangspoort. Die horen bij een vestingstadje als Valkenburg. Daarom hebben we Ingo Maurer ingeschakeld om met belichting een aantal aspecten naar voren te halen.", aldus burgemeester Nuytens. De uitvoering van de tweede fase zal zo'n vier jaar in beslag nemen.

Onthulling maquette en voorlichtingsfilm
Tijdens de bijeenkomst, waar de bestuurlijke omgeving, omwonenden, pers en anderen op waren afgekomen, werd naast enkele woorden van burgemeester Constant Nuytens, voorzitter van het waterschap Jan Schrijen en gedeputeerde Ger Driessen, een voorlichtingsfilm gepresenteerd en een maquette onthuld. Daarnaast werd er een korte wandeling langs de kademuren gemaakt. Tijdens de wandeling was duidelijk zichtbaar dat op enkele plekken ingrijpen noodzakelijk is. Voorzitter Schrijen: "Het typische van de Geul is dat het oogt als een vriendelijk kabbelend riviertje, maar dat het in heel korte tijd kan veranderen in een woeste stroom. Daarom is het zo belangrijk dat de kademuren daar goed tegen bestand zijn. Dat zijn ze nu op sommige plekken niet. We herstellen de muren met mergel." De maquette is vanaf maandag 7 mei te bezichtigen in het gemeentehuis van Valkenburg aan de Geul, Geneindestraat 4.

Website kademurenvalkenburg.nl
De speciaal voor dit project gelanceerde website staat vol met informatie, weetjes, foto's en een filmpje. Met de site willen de partijen de bezoeker goed informeren over de laatste stand van zaken en over de werkzaamheden, de geschiedenis, het water, de cultuurhistorie en de flora en fauna van de Geul. Ook een impressie van de bijeenkomst van vrijdag 4 mei is te zien op de nieuwe website www.kademurenvalkenburg.nl.