Gemeente Borger-Odoorn


03-05-2007
NATIONALE DODENHERDENKING 2007 OP 4 MEI

Nationale dodenherdenking 2007 op vrijdag 4 mei Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
(tekst van officieel memorandum van het Nationaal Comité 4 en 5 mei) Stilte
De organisatoren van de herdenkingen in onze gemeente verzoeken iedereen vriendelijk om tijdens de dodenherdenking in de buurt van de herdenkingsmonumenten stilte in acht te nemen.
Vlaggen
Vanaf 's avonds 18.00 uur hangt bij alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. De vlag wordt na de twee minuten stilte niet meer gehesen.
Voor zonsondergang (ongeveer 21.10 uur) moet de vlag zijn binnengehaald.
Op zaterdag 5 mei mag u vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang.

Herdenking in onze gemeente
De dodenherdenking vindt op 4 mei in 6 dorpen plaats, te weten in Borger, Exloo, Nieuw-Buinen, Odoorn, Valthe/Klijndijk en Valthermond.

Herdenking in Borger
In de kerkzaal van het Ontmoetingscentrum vindt om 19.15 uur een korte herdenkings-bijeenkomst plaats met een algemeen karakter. Daarna is er een stille tocht langs het monument aan de Torenlaan en het gedenkteken aan de Hunebedstraat voor omgekomen Joodse inwoners. De stille tocht start om precies 19.50 uur op het plein voor de Nederlands Hervormde Kerk. De gemeente wordt vertegenwoordigd door wethouder de heer J.F.A. Alberts en de raadsleden de heer K.Vos en mevrouw G. Boneschansker.
Bij het monument aan de Torenlaan worden bloemen gelegd door leerlingen van de basisscholen in Borger. Mevrouw D. Veldkamp-Stel en wethouder Alberts leggen gezamenlijk een krans namens het Bevrijdingscomité Borger en het gemeentebestuur. Daarna worden er bloemen gelegd door de overige aanwezigen. Na de bijeenkomst bij het monument aan de Torenlaan wordt, ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers, door mevrouw D. Veldkamp-Stel en wethouder Alberts namens het Bevrijdingscomité Borger en het gemeentebestuur een krans gelegd bij het gedenkteken aan de Hunebedstraat.

Herdenking in Exloo
Op 11 januari 1944 stortte in de Staatsbossen bij Exloo een Amerikaanse B-24 bommenwerper neer. Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte en de bemanning omkwam, werd in 1990 een monument onthuld. Jaarlijks wordt er een stille tocht gehouden vanaf het gemeentehuis naar het monument in het bos. De stoet vertrekt tussen 19.30 en 19.40 uur. Na de herdenkingsplechtigheid worden het Amerikaanse en Nederlandse volkslied ten gehore gebracht. Aansluitend houdt wethouder de heer T.J. Meedendorp namens het gemeentebestuur een korte toespraak en dragen enkele schoolkinderen een gedicht voor. Raadslid mevrouw W.C. Luchjenbroers en een leerling van de o.b.s. De Zweng leggen gezamenlijk een krans namens de gemeente. Vertegenwoordigers van de Stichting Exloo Vooruit leggen vervolgens samen met leerlingen van de basisschool kransen namens de Amerikaanse familieleden en de bevolking van Exloo. Hierna kunnen er door de aanwezigen bloemen worden gelegd. Ter afsluiting is er koraalmuziek.

Herdenking in Nieuw-Buinen
In Nieuw-Buinen wordt van 19.15 tot 19.45 uur een korte algemene herdenkings-bijeenkomst gehouden in de Nederlands Hervormde kerk aan de Kerklaan.
Aan deze bijeenkomst verlenen leerlingen van de Nieuw-Buiner scholen hun medewerking. Na de herdenkingsbijeenkomst start er om 19.50 uur vanaf Verenigingsgebouw Het Tussendiep een stille tocht naar het monument aan de Kerklaan. Bij het monument worden bloemen gelegd door onder meer leerlingen van School 24. Deze school heeft het monument geadopteerd. Het gemeentebestuur wordt vertegenwoordigd door burgemeester mevrouw T. Slagman-Bootsma en de raadsleden de heer R. IJlenhave en de heer G. Schuil.
De heer J.van Gerner en burgemeester Slagman leggen, namens het Bevrijdingscomité Borger en de gemeente, gezamenlijk een krans.

Herdenking in Odoorn
In deze plaats wordt er een stille tocht gehouden ter herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De stoet vertrekt om 19.30 uur vanaf de aula aan de Schaapstreek in Odoorn. Verzamelen vanaf 19.15 uur. Route: achterlangs naar de begraafplaats waar de groepen 7 en 8 van o.b.s. De Weiert bloemen leggen bij de graven van Johannes Schoenmaker en Albertus Zefat. Vervolg stille tocht over de Borgerderweg, Andries Diepenbrugweg naar het monument op De Boshof. Bij het monument zal voorganger mevrouw J. Doeven de aanwezigen informeren over het programma. Na de herdenkingsplechtigheid bij het monument leggen wethouder de heer J.J. Bruintjes en raadslid mevrouw J.B. Hofsteenge namens het gemeentebestuur een krans. Vervolgens leggen bestuursleden van de Vereniging voor Dorpsbelangen bloemen en wordt het monument door leerlingen van groep 8 overgedragen aan leerlingen van groep 7 van de o.b.s. De Weiert. Hierna kunnen de aanwezigen bloemen leggen. Vervolgens wordt de Last Post ten gehore gebracht. Daarna wordt er 2 minuten stilte in acht genomen. Om 20.15 uur is er een korte bijeenkomst in de Nederlands Hervormde kerk, waar voorganger mevrouw Doeven een herdenkingswoord spreekt. Aan deze bijeenkomst werken ook kinderen van de basisschool mee. Afsluiting met het Wilhelmus.

Herdenking in Valthe en Klijndijk
In Valthe is een stille tocht naar de steen bij het voormalige Onderduikershol in het Valtherbos. Om 19.30 uur dient men zich te verzamelen bij de Wanstraat in Klijndijk. De stoet vertrekt om 19.35 uur. Namens het gemeentebestuur wonen gemeentesecretaris de heer W.P. van Boggelen en de raadsleden de heren H. van Benthem en P. Zwiers de herdenking bij. De heer Van Boggelen zal een korte toespraak houden De heren Van Benthem en Zwiers leggen gezamenlijk een krans. Op vrijdag 27 april 2007 bezochten de kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Klijndijk en Valthe het Onderduikershol. In het kader van Adopteer een Monument hebben de groepen 8 het monument overgedragen aan de groepen 7 en werd er een bloemstuk gelegd. Vervolgens legden de leerlingen individueel bloemen.

Herdenking in Valthermond
Deelnemers aan de stille tocht dienen om 19.15 uur aanwezig te zijn bij de o.b.s. De Aanloop, Wilhelminalaan 4. Om 19.20 uur vertrekt de stille tocht naar het in 1995 onthulde herdenkingsmonument aan de Vrijheidslaan. Dit monument is geadopteerd door de basisscholen in Valthermond. Raadslid mevrouw R. Heeringa houdt namens het gemeentebestuur een korte toespraak. Kinderen van de basisscholen dragen een, veelal door hen zelf gemaakt gedicht voor of vertellen een verhaal. Daarna volgt een toespraak door Pater Wolf, namens de geestelijke stromingen. Na de Last Post wordt twee minuten stilte in acht genomen. Hierna leggen de raadsleden de heer G. van Delden en de heer H. Braam gezamenlijk een krans namens de gemeente.

Een vertegenwoordiger van Dorpsbelangen Valthermond legt een krans namens de bevolking van het dorp. Daarna is er voor ieder van de aanwezigen gelegenheid om bloemen te leggen. Ter afsluiting wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen.