Ingezonden persbericht

Persbericht

Aankondiging protestactie tegen proefvelden gentechmais

Vrijdag 4 mei 12.00 - 16.00

Gemeente Werkendam (route Dussen - proefveld - Nieuwendijk - Werkendam)

G8-Fietskaravaan - straattheater - picnic bij proefveld - info uitdelen

Vrijdag 4 mei zal de G8-fietskaravaan de gemeente Werkendam aandoen om te protesteren tegen het voornemen van Pioneer om een veldproef met gentechmais in de gemeente te houden. De karavaan vindt het schandalig en ondemocratisch dat de gemeenschap hier niet van te voren fatsoenlijk van op de hoogte is gebracht! De fietskaravaan zal in enkele dorpskernen van de gemeente halt houden en door middel van straattheater en het uitdelen van flyers duidelijk maken wat er zo problematisch is aan deze veldproeven en aan gentechlandbouw in het algemeen.

Door middel van deze actie wil de karavaan aandacht vestigen op de groeiende druk vanuit het bedrijfsleven om teelt van gentechgewassen in Europa te accepteren. De Nederlandse regering is voorstander van biotechnologische toepassingen in de landbouw, maar discussie daarover is er weinig. Media geven zelden meer achtergrondinformatie waardoor mensen moeilijk een geinformeerde mening erover kunnen vormen. Met het uitdelen van een flyer over de veldproef en over de bezwaren daartegen hoopt de karavaan dit hiaat een klein beetje op te vullen.

Daarnaast wil de fietskaravaan de boodschap uitdragen dat een gemeenschap de mogelijkheid zou moeten hebben om dergelijke activiteiten uit te sluiten. Gentechteelt heeft impact op de omgeving en het is ondemocratisch dat een internationaal bedrijf en (inter)nationale overheden kunnen bepalen dat het ergens mag plaatsvinden en niet de omgeving zelf.

De infoflyer legt onder andere uit dat Pioneer met deze proef de werking wil testen van een nieuwe super-gentechmais die bestand is tegen 2 plaaginsecten en tegen 2 onkruidverdelgingsmiddelen. Deze toepassingen van genetische manipulatie worden het meest gebruikt in de landbouw en ze zijn slecht voor het milieu en de biodiversiteit omdat de gewassen zelf giftig zijn en meer gebruik van landbouwgif uitlokken.

Maar wij zijn tegen elke vorm van genetische manipulatie in de landbouw. Het doorbreken van natuurlijke grenzen is niet de manier om tot een duurzame landbouw te komen. De consument heeft verder geen enkel belang bij deze techniek en tot nu vallen de resultaten op langere termijn ook voor de boeren meestal negatief uit. Het zijn vooral grote bedrijven als Monsanto en Pioneer die er aan verdienen. Zij verstevigen hun ongeoorloofde greep op de landbouw door boeren wijs te maken dat hun producten de enige oplossing zijn en door de markt te domineren.

De G8-fietskaravaan zal vanuit Werkendam de tocht voortzetten naar Utrecht, en vandaar gaat het richting Duitsland waar begin juni de G8 zal plaatsvinden. Onderweg zullen ze hun onvrede over de G8-top kenbaar maken en in discussie gaan met mensen over hoe we de wereld zelf vorm kunnen geven zonder de huidige wereldleiders die achter gesloten deuren alles voor ons uit willen maken.

Meer informatie:

www.gentech.nl

www.gentechvrijezones.nl

Over G8-protesten:

www.dissent.nl

www.g8-bikerides.net