Gemeente Hilversum

Advies Berenschot: Hilversumse Meent bij Hilversum houden

4 mei 2007
Houdt de Hilversumse Meent bij Hilversum. Dat is het advies van het onderzoek dat Berenschot uitvoerde naar de grenscorrecties in de regio in opdracht van de provincie Noord-Holland. Belangrijkste argumenten zijn dat hierdoor de bestuurskracht en de centrumfunctie die Hilversum heeft, gehandhaafd blijven. Het college van Burgemeester en Wethouders is tevreden over de uitslag.
Vanaf de start van de discussie over de gemeentelijke herindeling heeft Hilversum aangegeven dat de Hilversumse Meent onlosmakelijk met de gemeente verbonden is. Hilversum heeft vanaf het ontstaan in de wijk geïnvesteerd in voorzieningen.

Overige grenscorrecties
Het onderzoek van Berenschot gaat eveneens in op de grenscorrecties tussen Hilversum en Wijdemeren. Het advies is Sportpark Berestein over te hevelen naar Hilversum. Hierdoor kunnen in de toekomst Hilversumse sportclubs voor vergunningen terecht bij de gemeente Hilversum. Ze hoeven dan niet meer naar een andere gemeente. Zo wordt dus een aantal praktische problemen opgelost. Beide gemeenten gaan hiermee akkoord. Dit geldt ook voor het gemeentehuis van Wijdemeren. Dat zal op het grondgebied van de eigen gemeente komen te staan. Ook hierover hebben beide gemeenten reeds overeenstemming bereikt. Tot slot is er gekeken naar Sportpark Loosdrecht. Voor de gemeente Hilversum zou dit een aantal praktische problemen oplossen. Voor de gemeente Wijdemeren wordt de ontwikkeling van het gebied echter bemoeilijkt. Beide gemeenten hebben dan ook besloten de grenscorrectie niet door te zetten.