Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 4 mei 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 01 Yves Leterme

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het koninklijk besluit over de biologische productiemethode en aanduidingen daarover op landbouwproducten en levensmiddelen. Het KB verwijst naar een Europese verordening die voorziet dat iedere marktdeelnemer die bio-producten produceert, bereidt, opslaat of uit een derde land invoert om ze in de handel te brengen, een erkende controleorganisatie op de hoogte moet brengen van zijn werkzaamheden. Door de wijziging kunnen alle verkooppunten, die biologische producten enkel verkopen, een afwijking op deze regel krijgen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme, vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

Met de inwerkingtreding van het besluit van 14 oktober 2005 over de toekenning van subsidies voor de opvang van zorgbehoevenden op land- of tuinbouwbedrijven met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling, wordt de mogelijkheid geboden aan land- en tuinbouwers om een subsidie te vragen voor het opnemen van zorg op hun bedrijf als verbredingsactiviteit. Het betreft een vergoeding voor de tijd die ze besteden aan de arbeidsorganisatie en de opvolging van de zorgvrager die op het bedrijf wordt opgevangen. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering nu definitief dit besluit door een duidelijke definitie van de doelgroep (landbouwers) over te nemen uit een ander besluit. De vennootschapsvormen die in aanmerking komen voor subsidie worden nu in het besluit opgesomd.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet voor uitgaven verbonden aan de uitvoering van het Limburgplan.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Onder voorbehoud van de goedkeuring door het Vlaams Parlement van de gerelateerde decreten hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het Actieplan ter ondersteuning van de Vlaamse deelname aan Europese onderzoeksprogramma's. Het omvat de prioriteiten van het Vlaams Contactpunt Europees Kaderprogramma.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de toekenning van een rentetoelage voor ondernemingen die lijden onder de verstoorde bereikbaarheid door hinder van openbare werken. Dit besluit is het derde luik van een pakket curatieve maatregelen die soelaas moeten brengen voor getroffen ondernemingen. Bij de uitvoering van de procedure tot aanvraag van een rentetoelage werd rekening gehouden met een minimale administratieve last. De onderneming dient de aanvraag in bij het Agentschap Economie, dat de aanvraag behandelt en de beslissing tot toekenning neemt. De onderneming vraagt zelf de uitbetaling van de toegekende steun aan en het agentschap staat in voor de controle en de uitbetaling. Er zijn geen intermediairen nodig en de stavingsstukken die nodig zijn en bij een andere overheid beschikbaar zijn, worden door de administratie opgevraagd. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering begin december 2004 het besluit definitief goed dat uitvoering geeft aan het ARK-decreet. Doelstelling van dit decreet is de Activering van RisicoKapitaal in Vlaanderen (ARKimedes) door ARK-investeringen te bevorderen. De Arkimedes-operaties van de voorbije twee jaar hebben evenwel duidelijk gemaakt dat het wettelijke kader op een beperkt aantal punten onduidelijk is of niet langer overeenstemt met recente Europese regelgeving. Daarom wordt het ARK-besluit nu principieel bijgestuurd. Over dit bijsturingbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de SERV en de Raad van State. Het wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

In het kader van de toepassing van de economische expansiewetgeving kent de Vlaamse Regering bijna 1,5 miljoen euro ecologiesteun toe aan Aleris Aluminium Duffel bvba.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering beslist tot eenmalige vrijstelling van de tewerkstellingsvoorwaarde op het bedrijventerrein Noord RO Tielt. Met het besluit van 17 december 1997 heeft de Vlaamse Regering het bedrijventerrein erkend als bedrijventerrein van regionaal belang en aan de intercommunale WVI een subsidie toegekend voor de aanleg ervan. De intercommunale diende als voorwaarde voor de subsidie aan de kopers van de bouwrijpe kavels een tewerkstellingsverplichting op te leggen van tien arbeidsplaatsen per hectare bebouwde oppervlakte op korte termijn en van vijftien arbeidsplaatsen per hectare op lange termijn. De tijdelijke vereniging Aspiravi heeft inmiddels een stedenbouwkundige vergunning verkregen voor de inplanting van twee windturbines op het terrein. Gezien de geplande activiteit kan de tewerkstellingsvoorwaarde hier echter niet nageleefd worden.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief artikel 3 van het besluit van 7 september 1994 dat de procedure regelt voor projecten van het onderwijskundig beleids- en praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (OBPWO). De wijziging heeft tot doel zowel voor het formuleren van een voorstel van onderzoeksthema's als voor het voorstellen van een gemotiveerde rangschikking op basis van beleidsrelevantie, de leidend ambtenaar van het Departement Onderwijs en Vorming te belasten met het samenstellen van een tijdelijke ad hoc OBPWO-beleidscommissie. Die zal bestaan uit ambtenaren van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief de procedure voor de toewijzing van nascholingsprojecten. De wijzigingen zijn vooral het gevolg van de bestuurlijke vernieuwing. Daarnaast worden er ook een aantal vereenvoudigingen doorgevoerd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt

In het kader van de BBB-hervorming van het Vlaamse overheidsapparaat beslist de Vlaamse Regering principieel tot toewijzing van de goederen, de rechten en de verplichtingen van de VDAB aan het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap VDAB, aan het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie en het departement Werk en Sociale Economie. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Vanuit de praktijk blijkt dat tijdens het lokale overleg over kinderopvang naast de uitbouw en organisatie van de buitenschoolse opvang ook andere deelvormen aan bod komen, zoals dagopvang, flexibele opvang, opvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte, enzovoort. De Vlaamse Regering keurde begin december 2005 een besluit principieel goed dat lokale besturen wil stimuleren om te komen tot een kwalitatief en geïntegreerd beleid voor kinderopvang, afgestemd op de lokale situatie. Tegelijk moet de nieuwe regelgeving het lokaal overleg beter verankeren in de gemeente en worden de bevoegdheden ervan uitgebreid naar het gehele terrein van de kinderopvang. De Raad van State oordeelde dat het besluit geen rechtsgrond had. Daarop werd een aanpassing aan het oprichtingsdecreet van het IVA Kind en Gezin eind december vorig jaar door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Het besluit werd aan het gewijzigde decreet aangepast. Het wordt nu, na nieuw advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

In uitvoering van het decreet dat de interlandeljike adoptie regelt, keurt de Vlaamse Regering het erkenningsbesluit voor de trefgroepen principieel goed. Een trefgroep is een vereniging met adoptanten en/of geadopteerden als leden. Het besluit legt de procedure vast voor de aanvraag, verlenging, intrekking en schorsing van de erkenning van de trefgroepen, evenals de beroepsprocedure. Daarnaast bepaalt het ook de bijkomende erkenningsvoorwaarden. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent 411.000 euro subsidie toe aan de centra voor de opsporing van aangeboren metabolische afwijkingen voor de screening in 2007 van de pasgeborenen op negen bijkomende aandoeningen. Het gaat vooral om de opsporing van stofwisselingsziekten.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt de onteigeningsmachtiging, met toepassing van de rechtspleging bij hoogdringende omstandigheden, goed voor wat de gronden betreft in het onteigeningsplan voor het bedrijventerrein 'Erembodegem Zuid IV', gevoegd bij het het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst'.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Ravenshout-Noord' in Beringen.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt het ontwerpdecreet goed met de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap en van de instellingen van openbaar nut voor het begrotingsjaar 2003. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering draagt 9 personen voor met het oog op hun benoeming door de Algemene Vergadering tot bestuurders van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen nv.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Erwin Vermeulen wordt door de Vlaamse Regering aangesteld als gemachtigde van Financiën bij het publiekrechterlijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem. Hij volgt Albert Vanhoof op.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet over medisch verantwoorde sportbeoefening definitief goed. Aanleiding is de internationalisering van de dopingbestrijding. Met dit ontwerpdecreet wordt de interne regelgeving volledig in overeenstemming gebracht met de reglementering van het WADA (Wereldantidopingagentschap) en de WADA-Wereldantidopingcode. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

In het kader van de BBB-implementatie bij de Vlaamse overheid wordt Gilbert Van Houtven vervangen door Christine Claus als lid van de raad van toezicht van de Stichting Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot ratificatie van de Internationale Conventie tegen dopinggebruik in de sport, opgemaakt in Parijs op 19 oktober 2005. Het besluit wordt meegedeeld aan de federale overheid en aan de directeur-generaal van de UNESCO.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt vier besluiten goed tot vaststelling van de zendtijd voor het kalenderjaar 2007 voor de levensbeschouwelijke en de sociaal-economische verenigingen erkend om televisie en/of radioprogamma's te verzorgen op de VRT. Het gaat om 50 uren televisie- en 72,5 uren radiozendtijd, en respectievelijk om 1,5 miljoen euro en 59.300 euro subsidie.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten over de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging uit de jaren '90 betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. Deze besluiten werden, omwille van de rechtszekerheid, eind april opnieuw door de Vlaamse Regering genomen, via een correcte procedure, zonder dat de inhoud gewijzigd werd. In het verlengde van deze beslissing wijzigt ze nu principieel het besluit tot uitvoering van hoofdstuk IIIbis van de wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 09 Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed met de voorwaarden voor sociale leningen met gewestwaarborg voor het bouwen, kopen, verbouwen of behouden van woningen. De nieuwe regeling voorkomt een verhoging van de kostprijs van het sociaal woonkrediet en bedreigt de levensvatbaarheid van de erkende kredietmaatschappijen (EKM's) niet. Het voorstel beoogt dan ook de concurrentiepostie van de EKM's te versterken. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van 09 Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de tuchtprocedure voor de nieuw verkozen mandatarissen in uitvoering van het Gemeente- en Provinciedecreet en de OCMW-wet. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over een koninklijk besluit over de verlening van opleidingsdiensten aan treinbestuurders en -personeel. Deze wet voorziet in een billijke en niet-discriminerende toegang tot opleidingsdiensten, telkens wanneer deze opleiding nodig is om aan de voorwaarden te voldoen voor het verkrijgen van een veiligheidscertificaat of een -vergunning.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering besliste eind maart tot verdeling van een provisioneel krediet met betrekking tot de investeringsdossiers ten behoeve van de beschutte werkplaatsen. Het ging om een overheveling van 2.977.000 euro. In de bijlage stond echter een verkeerd cijfer vermeld. Dat wordt nu rechtgezet.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

Een Europese richtlijn tot instelling van een algemeen kader voor gelijke behandeling in arbeid en beroep introduceerde met artikel 5 het begrip 'redelijke aanpassingen' in de Europese rechtsorde. Dit artikel verduidelijkt dat het beginsel van gelijke behandeling met betrekking tot personen met een handicap wordt geschonden, wanneer niet wordt voorzien in redelijke aanpassingen. Dit houdt in dat in een concrete situatie, naargelang de behoefte, passende maatregelen genomen worden om een persoon met een handicap professioneel en/of maatschappelijk te integreren. De Vlaamse Regering keurt nu een Protocol goed met de federale staat, de gewesten, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Franse Gemeenschapscommissie ten gunste van de personen met een handicap, waarin dit begrip 'redelijke aanpassingen' wordt verankerd.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over een gewijzigd koninklijk besluit met het Wegverkeersreglement. Ze stelt een aantal aanpassingen voor en vraagt dat het ontwerp-KB grondig juridisch wordt geanalyseerd zodat de juridische consistentie kan worden gegarandeerd. Ze wil dat de finale tekst ook wordt voorgelegd aan de Federale Commissie Verkeersveiligheid. Tot slot vraagt ze de federale minister van Vervoer in zijn adviesvraag aan de Raad van State uitdrukkelijk melding te maken van de problematiek van de mogelijke bevoegdheidsoverschrijding.