Provincie Utrecht

Gastprovincie Bevrijdingsdag 2007

Utrecht Gastprovincie Bevrijdingsdag 2007

7-2-2007 -

Op zaterdag 5 mei 2007 viert Nederland haar vrijheid. Ieder jaar start deze dag officieel en feestelijk in een daarvoor aangewezen provincie. Het is nu aan de provincie Utrecht om gastheer te zijn van de Nationale Start Viering Bevrijding 2007. Dit gebeurt in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeenten in de provincie.

Vrijheid maak je met elkaar. Dat is het overkoepelende thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De invalshoek voor 2007 is: vrijheid, grondrechten en veiligheid.

In de aanloop naar zaterdag 5 mei 2007 vinden een aantal activiteiten plaats in de provincie Utrecht, die gericht zijn op herdenken en vieren. Op 5 mei zelf is er een officieel programma dat begint in de Domkerk en eindigt met het bevrijdingsfestival in Park Transwijk.

Vandaag is de website www.bevrijdingsdagutrecht.nl gelanceerd, waarop alle activiteiten te vinden zijn die in de aanloop naar 5 mei in de provincie Utrecht plaatsvinden. Ook is er een link te vinden naar informatie over oorlogsmonumenten in de provincie en verhalen en ervaringen van inwoners.

Een kleine greep uit de activiteiten in de aanloop naar 5 mei: Walk of Freedom
Op 5 mei 2007 wordt in de binnenstad van Utrecht (om precies te zijn: langs de route van de Domkerk naar Park Transwijk) de Walk of Freedom onthuld. Dit zijn - zo is de verwachting - meer dan honderd tegels, die zijn ontworpen door scholieren van middelbare scholen in de provincie Utrecht. Scholieren kunnen via deze
stoeptegelontwerpwedstrijd eeuwige roem verdienen. De tegels vormen een blijvende herinnering aan de Nationale Start Viering Bevrijding in Utrecht.

Dicht- en debatwedstrijden
In de komende maanden worden verschillende dicht- en debatwedstrijden georganiseerd; soms uitgaande van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (`Dichter bij 4 mei'), soms uitgaande van de provincie Utrecht of het Bevrijdingsfestival van de stad Utrecht. Op 16 februari staan de voorrondes van het Nationaal Jeugddebat in het provinciehuis in het teken van vrijheid, grondrechten en veiligheid. Op 21 maart is de finale van de wedstrijd "Dichter bij 4 mei" in het Hoofdkantoor van de NS te Utrecht.

Monumenten
Begrippen als oorlog en vrijheid zijn voor veel kinderen abstract. Het project "Adopteer een Monument" biedt leerlingen de kans om zich te verbinden met de nationale geschiedenis waarvan we sporen tegenkomen in onze eigen omgeving. Op 29 maart geeft Erica Terpstra het startschot voor
"Adopteer een Monument" in de provincie Utrecht in het Spoorwegmuseum te Utrecht.

Op 5 mei 2007:
Op zaterdag 5 mei 2007 staat de provincie Utrecht in het teken van de Nationale Start Viering Bevrijding:

De fakkeltocht
Het bevrijdingsvuur wordt van Wageningen opgehaald door zoveel mogelijk gemeenten uit de provincie. Vanaf de diverse gemeenten wordt het naar de stad Utrecht gebracht.

Officieel programma
In de Domkerk zal een officieel feestelijk programma plaatsvinden voor zo'n 600 genodigden, in aanwezigheid van de Minister President.

Domplein
Om 12.00u zal op het Domplein door de Minister President het startschot gegeven worden voor de stoet naar Park Transwijk en zal het lied "Teken van Vrede" nogmaals ten gehore worden gebracht.

Bevrijdingsfestival
Op het festivalterrein in Park Transwijk ontsteekt de Minister President rond het middaguur het bevrijdingsvuur en geeft daarmee het startschot voor alle bevrijdingsfestivals in het hele land.

Meer informatie: Marjolein Nagel, telefoon 030 - 2583195