NCRV

Natuur in de stad

Aflevering 5: Utrecht

Zaterdag 5 mei
18.00 uur, Nederland 2

Op zoek naar natuur in de stad Utrecht

In het NCRV-programma Natuur in de stad aandacht voor de natuur in Utrecht. De ringweg rond deze stad is een groot obstakel waardoor planten en dieren niet meer in de stad kunnen komen. In Utrecht willen ze dan ook dat mens en natuur makkelijker van binnen naar buiten de stad moeten kunnen en inwoners moeten ook meer natuur tegenkomen in de stad zelf.

Voor het ontwikkelen van natuur in de stad spelen in Utrecht vrijwilligers een cruciale rol. Zij helpen bij het onderhouden van de parken, de oevers van de Utrechtse singels en toveren kleine stukjes grond om in echte natuurgebiedjes. Theo de Ronde is de motor achter het vrijwilligerswerk, hij laat mooie voorbeelden van nieuwe natuur zien in onder meer park Bloeyendaal bij de Berenkuil en het polderpark.

Parkbeheerder Wim Horst vertelt over het onderhoud van de grote stadsparken, zoals het Griftpark en het Zocherpark. Plantenkenner Wim Vuik weet door de hele stad zeldzame plantjes te vinden en archeoloog Erik Graafstaal vertelt over het belang van rivieren voor de stad Utrecht als aanvoerroute voor natuur.