Gemeente Weert

25 april 2007

O.a. live verbinding met Uruzgan

Weert organiseert volop activiteiten op bevrijdingsdag

Aan de Nationale Bevrijdingsdag - zaterdag 5 mei a.s. - wordt dit jaar in Weert op een speciale manier invulling gegeven. Een van de meest in het oog springende activiteiten is het tot stand brengen van een live satellietverbinding met Uruzgan (Afghanistan) waar Nederlandse militairen zijn gelegerd. Het gaat om militairen van het Regiment Limburgse Jagers die deel uitmaken van een detachement Nederlandse militairen dat daar is gestationeerd. De Limburgse Jagers hebben - zoals bekend - hun thuisbasis in Weert in de Van Hornekazerne.

De viering van 5 mei in Weert wordt verder omlijst met een reeks activiteiten waarvan jong en oud deelgenoot kunnen zijn. Zo vinden er van 14.00 tot 16.30 uur optredens plaats op de Oelemarkt, is er van 16.30 tot 20.00 uur een programma op de Markt en van 19.00 tot 22.00 uur zijn er muziek- en dansoptredens in jongerencentrum De Bosuil (Vrakkerveld/Boshoven).

Appeltjes van Oranje
De 5 mei-viering wordt ingeluid met carillonklanken. Beiaardier Frank Steijns verzorgt van 13.00 tot 13.45 uur een concert op het carillon van de St. Martinuskerk aan de Markt. Het programma vermeldt muziek van kort na de oorlog. Nummers als 'Daar zijn de appeltjes van oranje weer', 'Land of hope and glory' en 'We'll meet again' zullen via het carillon over de Weerter binnenstad worden uitgestrooid.

Muziek op de Oelemarkt
Van 14.00 tot 16.30 uur is er een muziekprogramma gepland op de Oelemarkt.

Dat programma daar begint met een korte toespraak van Frans Maes, coördinator van de bevrijdingsdag-activiteiten in Weert.

Vervolgens zijn er optredens van bands die hebben deelgenomen aan Van Horne Pop. Dat is een door de Van Horne Scholengemeenschap in Weert georganiseerde popmanifestatie voor de leerlingen van de school. Het gaat om de bands: 'Route 66' (nr. 1 op Van Horne Pop, met bluesrock en rock-and-roll), 'Lettuce' (nr. 3 op Van Horne Pop, Top 40-covermuziek) en 'Living on Stage' (pop-rock).

Kinderen voor Kinderen
Tussen 15.00 en 15.30 uur zijn er optredens gepland van zeven kinderen die meededen aan de voorronde van het VARA 'Kinderen voor Kinderen'-songfestival. De kinderen brengen elk hun nummer ten gehore. Verder zingen ze samen met het publiek een medley van Kinderen voor Kinderen-hits.

Bevrijdingsvuur en satellietverbinding op Markt
Het programma wordt om 16.30 uur vervolgd op de Markt. Om 16.30 uur vindt daar een plechtigheid plaats waarbij een bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Dat vuur wordt vanaf de St. Rumolduskapel naar de Markt gebracht door een aantal jeugdige lopers van de Atletiekvereniging Weert. Verder dragen 5 leerlingen van de basisschool Leuken gedichten voor. Bij het ontsteken van de vlam houdt burgemeester J. Niederer van Weert een toespraak.

Live verbinding met Uruzgan
Op een groot scherm op de Markt kan het publiek vanaf ongeveer 16.45 uur getuige zijn van een live televisieverbinding tussen Weert en Uruzgan in Afghanistan. Er wordt contact gemaakt met militairen van het Regiment Limburgse Jagers die deel uitmaken van een detachement Nederlandse militairen dat daar is gestationeerd. De Limburgse Jagers hebben - zoals bekend - hun thuisbasis in Weert in de Van Hornekazerne. De televisieverbinding met Uruzgan maakt het mogelijk dat de daar gestationeerde Limburgse Jagers met hun thuisfront kunnen praten.

Jongeren presenteren live-show
Het idee van de satellietverbinding met Uruzgan is ontstaan uit gesprekken tussen de Koninklijke Militaire School en de Jongerenraad Weert. De KMS (gevestigd in de Van Hornekazerne in Weert) zegde direct spontaan haar medewerking toe door het beschikbaar stellen van materieel en aanvullende ondersteuning. De show rond de live televisieverbinding wordt gepresenteerd door 3 jongeren van de Weerter Jongerenraad.

Afdalingen vanaf de kerktoren
Verder zullen militairen van de Koninklijke Militaire School uit Weert op gezette tijden via een touw afdalen vanaf de toren van de St. Martinuskerk aan de Markt. Circa 20 militairen van de A-compagnie van de Limburgse Jagers zullen op spectaculaire wijze hun verrichtingen doen. Iedereen kan hiervan getuige zijn.

Big band
Muziek is er ook. Op een podium op de Markt treedt tussen 16.50 en circa 19.15 uur de formatie big band 'Dial 24' op. Dit 24 personen tellend muziekgezelschap is deels gerecruteerd uit de Stedelijke Harmonie St. Antonius Weert. Er worden nummers ten gehore gebracht die een relatie hebben met de oorlogsjaren. Rond 19.00 uur is er een optreden van een 12-jarige saz-speler uit Weert. De saz is een Turks snaarinstrument, zeer populair onder de Turkse bevolking.

Pop en dans in De Bosuil
Speciaal voor de Weerter jeugd vinden 's avonds van 19.00 tot 22.00 uur in jongerencentrum De Bosuil pop- en dansoptredens plaats. Zo verzorgen de 9 personen tellende breakdance-groep 'Floor Burnin' Crew' en de dansgroep 'Lose Control' een wervelend optreden. Verder zijn er optredens van de bands 'Proximity' en 'Sheep in wolves clothes' en van de rapgroep '1-4-7'. Verder draait DJ Hulk muziek. Belangrijk: de muziek- en dansmanifestatie is gratis toegankelijk.

Live radioverslag
De Weerter (radio)omroep Weert FM doet vanuit de aan de Markt gelegen Sociëteit Amicitia live verslag van de activiteiten aan de Markt. Die uitzending is van 16.00 tot 19.00 uur.

Onthulling gedenkteken in Altweerterheide
In Altweerterheide wordt op 5 mei a.s. om 15.00 uur door loco-burgemeester H. Coolen een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van twee geallieerde bommenwerpers die in november 1944 boven Altweerterheide met elkaar in botsing kwamen en neerstortten. De dorpsraad van dit Weerter kerkdorp nam op verzoek van enkele bewoners het initiatief voor een gedenkteken. Destijds kwamen alle veertien bemanningsleden van de beide vliegtuigen om. Het gedenkteken is geplaatst aan de Bocholterweg nabij de Tungelroysebeek in Altweerterheide.

Foto's en affiches in stadhuishal
In de hal van het stadhuis is - in het kader van de bevrijdingsviering - vanaf 19 april jl. door het Gemeentearchief een expositie ingericht van foto's en affiches over de bevrijding van Weert. Er zijn o.a. foto's te zien die zijn gemaakt op de dag waarop Weert werd bevrijd.

2007.092 JN

---- --