Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Licht klassiek, jazz en Hind voeren boventoon op traditioneel 5-meiconcert

Diemen-Zuid, 26 april 2007 - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei sluit Dag van de Vrijheid 2007 af met het traditionele 5-meiconcert op de Amstel in Amsterdam. Dit jaar speelt het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza en treden verschillende artiesten op tijdens het openluchtconcert dat rond 21.00 uur voor theater Carré begint. Solistes Hind en Izaline Calister brengen het Lied van de Vrijheid ten gehore.

Het Metropole Orkest speelt tijdens het 5-mei concert ter gelegenheid van de Nationale Afsluiting van de Viering van de Bevrijding licht klassieke werken en vrolijke jazzmuziek. Het orkest, onder leiding van de nieuwe chefdirigent Vince Mendoza, heeft daarbij gekozen voor stukken als Elegant People van Wayne Shorter, maar ook voor het verstilde Plegaria met soliste Izaline Calister en Father Time, een compositie die zacht begint en toewerkt naar een grande finale.

Het Lied van de Vrijheid wordt dit jaar gezongen doro solistes Hind en Izaline Calister. Dit lied is in 2005 geschreven door Thé Lau en wordt op 5 mei overal in Nederland gezongen: op de Bevrijdingsfestivals, in gemeenten waar het bevrijdingsvuur aankomt en zowel bij de start als de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Hind brengt daarnaast twee bijzondere nummers ten gehore: Habbaytek Besaif van Fairuz, een van de grootste zangeressen uit de Arabische wereld. Bijzonder is dat Hind dit nummer in het Arabisch zingt. Izaline Calister treedt onder meer op vanaf een bewegend ponton: er is dit jaar dus heel wat te zien voor het publiek vanaf de kant.

Het 5-meiconcert wordt live uitgezonden door de NOS op Nederland 2 en zal even na 22.00 uur afsluiten met het lied We'll meet again. H.M. de Koningin, die het concert ook bijwoont, vaart traditiegebouw op dit nummer langs het publiek aan de Amstel. Voorafgaand aan het concert blikt NOS-presentator Rik van de Westelaken terug op de dag met oud-politicus Jan Pronk, die dit jaar de 5 mei lezing verzorgt.

IdtV, opgericht in 1977, is als tweede grote onafhankelijke productiemaatschappij van Nederland, toonaangevend in de ontwikkeling en productie van (geïntegreerde) concepten op het gebied van televisie, internet, film, evenementen en promotiecampagnes. IdtV produceert met respect voor het individu en probeert met haar producties de coherentie in de samenleving te bevorderen.

Noot voor de redactie/