Nederland

Bevrijdingsdag in teken van discriminatie in Nederland

26-04-2007 Onder het motto Vrijheid maak je met elkaar vieren Amnesty International, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Racoon en duizenden festivalbezoekers op 5 mei Bevrijdingsdag. In de dertien festivalsteden vraagt Amnesty aandacht voor discriminatie in Nederland. Racoon is op deze bijzondere dag de ambassadeur van Amnesty en treedt op in vier festivalsteden.

Acties in de festivalsteden Racoon opent zaterdagmiddag in Utrecht het Bevrijdingsfestival. Daarna treedt de band op in Almere, Zwolle en Wageningen. Aan het begin van elk optreden delen vrijwilligers posters uit. Op de posters staan tekstballonen met uitspraken als; Ik discrimineer niet en Vrijheid JA! DiscrimiNEE!. Racoon vraagt aan het publiek om zich uit te spreken vóór vrijheid en tegen discriminatie. Dit kan door na de oproep de posters omhoog te houden en/of lawaai te maken. Van de acties worden opnames gemaakt. Ook in de andere festivalsteden worden ludieke acties tegen discriminatie georganiseerd. Zo kan men bij de Amnestystands meedoen aan het interactief computerspel; Stel je bent een mens. Tijdens dit spel worden festivalbezoekers geconfronteerd met hun eigen vooroordelen en ervaren ze discriminatie. Ook kunnen voorbijgangers Amnesty steunen door op de foto te gaan met een tekstballon waarin hun eigen statement tegen discriminatie staat. Tientallen Amnestyvrijwilligers vragen de bezoekers de petitielijst te ondertekenen. Eind juni biedt Amnesty de petities, de fotos en de opnames van de podiumacties aan de Nederlandse regering.

Discriminatie in Nederland Het recht om niet te worden gediscrimineerd is een van de fundamenten van de mensenrechten. Iedereen is gelijk, in waardigheid en rechten. Discriminatie is een frontale aanval op dat principe. Discriminatie is geworteld in vooroordelen en onjuiste generaliseringen. Het zorgt ervoor dat mensen niet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, hoe hard ze het ook proberen. Discriminatie werkt niet alleen door in het leven van de slachtoffers. Het ondermijnt de sociale samenhang in de maatschappij. Discriminatie raakt dus iedereen. Overheden hebben de plicht om mensen tegen discriminatie te beschermen, én niet minder belangrijk, om discriminatie te voorkomen. Dat vereist een actieve overheid die zichtbaar werk maakt van de uitbanning van discriminatie. De Nederlandse overheid schiet hierin te kort. Amnesty vraagt de overheid haar verantwoordelijkheid te nemen en om serieuze maatregelen tegen discriminatie voor te stellen. Amnesty vindt dat de aanpak van discriminatie prioriteit moet krijgen, niet alleen op papier maar ook in de praktijk.

Samenwerkingspartners Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vier samenwerkingspartners, die vanuit hun eigen internationale invalshoek aan vrijheid werken, bouwen, er in investeren en de vrijheid bewaken. Op 5 mei, op de Bevrijdingsfestivals, staan Vluchtelingen Werk Nederland, Mensen in Nood/Cordaid, War Child en Amnesty International samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid maak je met elkaar!

Ga naar www.steljebenteenmens.nl en ontdek discriminatie aan den lijve.