Provincie Utrecht

Utrecht viert 5 mei

Provincie Utrecht viert 5 mei

26-4-2007 -

De provincie Utrecht is op 5 mei 2007 voor het eerst gastprovincie van de Nationale Start Viering Bevrijding. In samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Bevrijdingsfestival en de gemeente Utrecht wordt in Utrecht een feestelijk, nationaal startschot gegeven voor de viering van Bevrijdingsdag. Minister-president Balkenende is de hele dag te gast bij de festiviteiten.

De dag begint om 10.30 uur in de Domkerk met een programma, uitsluitend voor genodigden. Tijdens dit programma houdt oud-minister en voormalig speciaal afgezant van de VN Pronk de 5-mei-lezing. Ook wordt de Tolerantieprijs uitgereikt. Deze prijs is in 1995 ingesteld door de gemeenteraad van Utrecht. De prijs is bedoeld voor personen, groepen of instellingen die zich hebben ingespannen om de verdraagzaamheid in de Utrechtse samenleving te bevorderen en respect en begrip voor elkaar te vergroten. Verder wordt het lied `een teken van vrede' gezongen dat door de provincie Utrecht speciaal voor Bevrijdingsdag is gemaakt. In de bijbehorende videoclip geven verschillende (bekende) Nederlanders elkaar het vredesteken.

Na afloop van het programma onthult de heer Staal, commissaris van de Koningin van Utrecht om 11.45 uur op het Domplein de winnende ontwerpen van de stoeptegelwedstrijd voor het voortgezet onderwijs. Voor deze wedstrijd hebben ruim 1.400 scholieren een stoeptegel ontworpen over het thema Vrijheid. Op de Walk of Freedom, een route van de Domkerk naar park Transwijk, krijgen 120 stoeptegels een permanente plek. De zes scholieren die de mooiste stoeptegel hebben ontworpen, krijgen een ereplekje. Langs de route zijn ook diverse zuilen geplaatst, met foto's gemaakt door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dit zijn foto's van kenmerkende voorwerpen of plekken van de verschillende Utrechtse gemeentes. Alle genodigden, waaronder ook de minister-president gaan via deze route naar park Transwijk, dat tevens het festivalterrein is.

Uit veel gemeentes van de provincie komen sporters naar Utrecht gelopen met het vredesvuur. In estafette zijn deze sporters van lokale sportverenigingen op 4 mei om middernacht uit hun gemeente vertrokken. Het vuur dragen zij rond 11.30 uur bij de Domkerk officieel over aan de fakkeldragers die met de stoet naar het festivalterrein lopen. Onder deze fakkeldragers bevinden zich ook bekende sporters zoals Jochem Uytdehaage.

In park Transwijk opent de minister-president om 13.00 uur het Bevrijdingsfestival door het Bevrijdingsvuur te ontsteken. Daarna staat hij stil bij een aantal culturele projecten van de provincie. De minister-president opent ook het debat, waar dit jaar stellingen over veiligheid en grondrechten centraal staan. Op het festivalterrein zijn vanaf 13.15 uur optredens van onder meer Racoon, The Opposites en Zuco 103.

Het Bevrijdingsfestival is gratis toegankelijk en duurt van 12.00 tot 24.00 uur. Ook de gemeentes in de provincie Utrecht organiseren diverse activiteiten. Kijk voor meer informatie en het volledige programma van 5 mei van de provincie op www.bevrijdingsdagutrecht.nl.

Noot voor de pers:
De accreditatie voor (4 en) 5 mei loopt via Nationaal Comité 4 en 5 mei. U kunt hiervoor contact opnemen met Valerie van de Flier, telefoon (020) 620 96 88, e-mail valerie.vande.flier@natcom45.nl.

Voor meer informatie over het programma: Marianka van Arendonk, afdeling Communicatie provincie Utrecht, telefoon 06 183 00 626, e-mail marianka.van.arendonk@provincie-utrecht.nl of kijk op www.bevrijdingsdag-utrecht.nl.

Meer informatie: Marianka van Arendonk, telefoon 030 - 258 2460