Gemeente Hoorn


Zaterdag 5 mei: groots bevrijdingsfeest op Kerkplein en Roode Steen

27 april 2007 - Bevrijdingsvuur, optredens, straatvoetbal en andere activiteiten - Op bevrijdingsdag zaterdag 5 mei vindt op het Kerkplein en de Roode Steen in de Hoornse binnenstad tussen 10.30 en 18.00 uur een groots bevrijdingsfeest plaats met allerlei attracties en activiteiten.

Bijzondere activiteiten zijn de aankomst van de estafettelopers met het bevrijdingsvuur uit Wageningen, live optredens van Djumbo en het Nederlandse talent Jordy, een goochelshow voor de kinderen en een straatvoetbaltoernooi. Er is dit jaar geen bevrijdingsmarkt. Wel zijn er attracties voor alle leeftijden.

Bevrijdingsvuur

Het bevrijdingsfeest gaat van start met de aankomst van de estafettelopers uit Hoorn die het bevrijdingsvuur komen brengen. Hun aankomst wordt rond 10.30 uur verwacht. Het bevrijdingsvuur is om middernacht bij Hotel de Wereld in Wageningen ontstoken. Met dit vuur is de fakkel aangestoken die de atleten bij zich hebben. Zij brengen dit symbool van de vrijheid als een lopend vuurtje door het land naar Hoorn. Burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen verwelkomt de estafettelopers bij het verzetsmonument op het Kerkplein. Een grote groep veteranen (zon 250 personen) is uitgenodigd bij de aankomst van de estafettelopers aanwezig te zijn. De aankomst vindt dit jaar mede vanwege het 650-jarig bestaan van de stad plaats.

Affiche podiumactiviteiten

Podium Kerkplein Op het podium aan het Kerkplein zijn van 12.30 tot 18.00 uur optredens en voorstellingen: 12.30 uur de Bobo kinder- en goochelshow 13.30 uur Djumbo 14.30 uur Jordy 15.30 uur vervolg Bobo-show 16.30 uur vervolg Jordy

Scream Machine

Attracties Op de Roode Steen en het Kerkplein staan van 11.00 tot 18.00 uur kermis- en sportopbouwattracties, zoals de Scream Machine, waarin twee personen zowel voor als achteruit worden geslingerd tot op 10 meter hoogte.

Vertical Bike

Ook is er een Vertical Bike, waarbij deelnemers gezeten op een mountainbike zo snel mogelijk trappen waardoor de mountainbike zich in een opwaartse richting naar de top van een 12 meter hoge mast begeeft. Voor de wat minder grote waaghalzen is er de Spiderclimbing Outdoor Unit, waarbij iedereen met magneet-handschoenen en beenbinders kan klimmen als Spiderman. Speciale activiteiten voor de allerkleinsten ontbreken niet: er zijn luchtkussens, een draaimolen en een Circus Convoy-kermistrein.

Straatvoetbaltoernooi Op de Roode Steen en het Kerkplein komen voetbalboardings te staan waarbinnen zich het door het Sportopbouwwerk Hoorn georganiseerde straatvoetbaltoernooi afspeelt. Op die manier krijgt bevrijdingsdag een sportief tintje. De activiteiten van Sportopbouwwerk op het Kerkplein en de Roode Steen gaan van start om 12.00 uur en eindigen rond 16.00 uur. De lengte van de wedstrijden is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. De finale vindt rond 16.30 uur plaats. Het winnende team ontvangt een wisselbeker. Aanmelden voor dit toernooi kan via www.sportopbouwwerkhoorn.nl.