Nederlandse Moslim Omroep

Leven in Vrijheid vanuit studio De Plantage in Amsterdam

Een gezamenlijke productie van de Nederlandse Moslim Omroep en het Landelijk Overleg Minderheden

Presentatie: Radi Suudi & Dieuwertje Blok

Uitzending: zaterdag 5 mei 2007, 17:10 - 18:00 uur, Nederland 2 Live optredens: Trijntje Oosterhuis en Raymzter

Vanuit studio De Plantage in Amsterdam presenteren Radi Suudi en Dieuwertje Blok een eenmalige uitzending ter gelegenheid van Nationale Bevrijdingsdag 2007. Waarom vieren wij nog de bevrijding? We zijn toch al heel lang vrij in Nederland? De bevolkingssamenstelling is sinds het einde van de oorlog zo veranderd dat vooral jongeren en 'nieuwe Nederlanders' daar een heel eigen invulling aan geven.

Daarover praat Job Cohen met jongeren uit allerlei verschillende achtergronden. Wat betekent vrijheid voor hen? Zijn er grenzen aan die vrijheid? Jonge en ambitieuze vluchtelingen uit onder andere Bosnië, Somalië en Irak nemen ook deel aan de discussie. Voor hen heeft vrijheid een waardevolle en speciale betekenis. Hoe vinden zij eigenlijk dat Nederlanders met hun verworven vrijheden omgaan?

Ook te gast zijn: Truus Menger die als jong meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gewapende verzet zat, en Frieda Menco-Brommet die, ook als jong meisje, Auschwitz overleefde. Een verrassende gast is verder Aldith Hunkar van het NOS-Journaal. Zij heeft zo haar eigen kijk op vrijheid en Nederland. Want hoe zit dat met het koloniale en slavernij verleden van Nederland?

Een bonte en niet voor de hand liggende verzameling bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen in een feestelijk nationaal programma met een serieuze ondertoon. Met live optredens van Raymzter en Trijntje Oosterhuis, unplugged.

Leven in Vrijheid is een eenmalige uitzending van de NMO (Nederlandse Moslim Omroep), in een unieke en speciale samenwerking met VON (Vluchtelingen-Organisaties Nederland), en SMN (Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland), IOT (Inspraakorgaan Turken), IOC (Inspraakorgaan Chinezen), LIZE (Overlegpartner Rijksoverheid Zuid-Europese gemeenschappen), OCAN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders) en het SIO (Surinaams Inspraakorgaan).