Gemeente De Bilt


Viering Nationale Bevrijding gemeente De Bilt

Zaterdag 5 mei aanstaande vindt de Nationale Start Viering Bevrijding plaats. De provincie Utrecht zal dit jaar voor de eerste keer -in samenwerking met het Nationaal comité 4 en 5 mei- op feestelijke wijze het Nationale Startschot geven.

Op die dag zal de meest centrale stad van Nederland- met een spetterend provinciebreed feest aan Nederland laten zien welk belang zij hecht aan het herdenken van onze herwonnen vrijheid 62 jaar geleden. Dit doet zij samen met alle Utrechtse gemeenten. Ook de gemeente De Bilt zal die dag vertegenwoordigd zijn.

Biltse sporters vertrekken vrijdagavond 4 mei aanstaande om 20.45 uur vanaf Jagtlust naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen. Zij worden uitgezwaaid door wethouder de heer E. Th. Kamminga en gemeentesecretaris de heer R.A.K. Huijbregts. De sporters lopen om beurten met het vuur in de nacht van vrijdag op zaterdag terug naar de gemeente De Bilt.

Zij worden op zaterdagmorgen om 6.00 uur in De Bilt verwacht en krijgen dan in Jagtlust een ontbijt aangeboden. Om 8.45 uur vertrekken zij naar Galgenwaard in Utrecht. Vanuit Galgenwaard lopen zij naar de Dom en park Transwijk waar de Minister-President de Nationale Viering Bevrijding opent met het aansteken van het bevrijdingsvuur.

Vanuit alle gemeenten zijn de burgemeesters en een aantal inwoners aanwezig. De burgemeester en acht inwoners uit de gemeente De Bilt wonen zaterdagmorgen 5 mei het officiële programma in de Domkerk bij. De gasten voor de Domkerk en de ploeg fakkeldragers treffen elkaar op Jagtlust om 8.30 uur.

De burgemeester en zijn gasten zwaaien de fakkeldragers dan uit als zij naar Utrecht vertrekken. Na de formele start in de Domkerk gaan de burgemeesters (in Oldtimers) en alle gasten in een optocht van het Domplein naar park Transwijk. Deze optocht zal vanuit iedere gemeente worden begeleid door een fakkeldrager die meeloopt met de auto van de burgemeester. Voor de gemeente De Bilt is dat Douwe Tijsma.

Bilthoven, 2 mei 2007