Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen het Onderwijsblad nr 9 van 5 mei 2007

Utrecht, 3 mei 2007

Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 9 van 5 mei , dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Nieuws

Barlaeus Gymnasium is achterstandsschool
Scholen voor voortgezet onderwijs krijgen dit jaar voor het eerst extra financiering wanneer eenderde van de leerlingen uit een van de 305 achterstandswijken komt. De definities van deze 'leerplusregeling' kloppen echter niet: het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium is plotseling een achterstandsschool.

Commissie leraarsberoep
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, wordt voorzitter van de commissie die plannen gaat maken voor het aantrekkelijker maken van het leraarsberoep. Hij wil snel werken en al na de zomer met een rapport komen.

Inspectie gaat voorbij aan particulier onderwijs
Een "rommelig en afgeraffeld" onderzoeksrapport van de Onderwijsinspectie stelt dat het wel wat meevalt met de discrepantie tussen de cijfers van het schoolexamen en het centraal examen. De inspectie laat steken vallen, stelt socioloog Jaap Dronkers.

Onderwijs geeft minder uit aan scholing dan bedrijven Uit de vorige week verschenen Aandachtsgroepenmonitor 2006 van het ministerie van Onderwijs en het ITS van de Radboud Universiteit blijkt dat in basis- en voortgezet onderwijs veel minder geld aan scholing wordt besteed dan in het bedrijfsleven.

Achtergrond

Kwaliteit leesonderwijs stabiel
Het goede nieuws uit het Cito-peilingsonderzoek: het leesniveau aan het eind van de basisschool is hetzelfde als zeven jaar geleden. Tegelijkertijd is dat teleurstellend: alle investeringen in nieuwe taalmethoden en een andere didactische aanpak hebben dus niet of nauwelijks vooruitgang opgeleverd. "De school is essentieel om te leren lezen, maar misschien is het eindniveau uiteindelijk minder beïnvloedbaar door het onderwijs dan we wel zouden willen", constateert Frank van der Schoot van het Cito.

De examens van voor de Mammoetwet
Ja, voor de Mammoetwet, toen waren we tenminste degelijk bezig. In de discussie over het onderwijsniveau worden de tijden van weleer nogal eens opgehemeld. Met de examens voor de deur vroeg het Onderwijsblad een aantal docenten nog eens een blik te werpen op de examenopgaven uit 1964. Van de oude hbs, het gymnasium, de mms en de mulo. Deden we het toen beter? "Nee, ik wil niet terug naar die tijd", zegt docent Nederlands Clary Kortmann beslist. Nou ja, misschien alleen voor het aantal lesuren dat ze toen per week hadden.

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.