Gemeente Weert

4 april 2007

Weert viert 5 mei op bijzondere manier
LIVE VERBINDING MET LIMBURGSE JAGERS IN URUZGAN

De nationale bevrijdingsdag - zaterdag 5 mei - wordt in Weert op een heel bijzondere manier gevierd. Vanaf een podium op de Markt in Weert wordt een live satellietverbinding tot stand gebracht met Uruzgan (Afganistan) waar Nederlandse militairen zijn gelegerd. Het gaat dan om militairen van het Regiment Limburgse Jagers die deel uitmaken van een detachement Nederlandse militairen dat daar is gestationeerd. De Limburgse Jagers hebben - zoals bekend - hun thuisbasis in Weert in de Van Hornekazerne.

De televisieverbinding met Uruzgan - die het mogelijk maakt dat de daar gestationeerde Limburgse Jagers via een groot beeldscherm met hun thuisfront kunnen praten - is onderdeel van een reeks activiteiten die de viering van de nationale bevrijdingsdag in Weert luister bijzet.

Zo zullen militairen van de Koninklijke Militaire School uit Weert voor het publiek afdalingen verrichten vanaf de toren van de St. Martinuskerk aan de Markt. Muziek is er ook: voor jong er voor oud. Er is op de Markt een optreden voorzien van een bigband en zowel op de Oelemarkt als in muziekcentrum De Bosuil zijn die dag popconcerten gepland. Ook de Jongerenraad Weert en de horeca in de Weerter binnenstad hebben hun medewerking toegezegd.

Dodenherdenking
Traditiegetrouw vindt vrijdagavond 4 mei a.s. in Weert de dodenherdenking plaats. Voor het eerst dit jaar wordt die avond samengekomen in de Martinuskerk aan de Markt. Van daaruit trekt een herdenkingstocht naar de Rumolduskapel in de Coenraad Abelsstraat. In en om die gedachteniskapel begint om 20.00 uur de traditionele herdenkingsplechtigheid.