Gemeente Den Haag

Op 5 mei viert Den Haag voor de derde keer het Vrijheidsfestival. Op en rond het Spuiplein - voor de gelegenheid omgedoopt tot Plein van de Vrijheid - is er van alles te beleven zoals muziek, cabaret, straattheater, literatuur, debat en beeldende kunst.

Op het Spuiplein kunt u tussen 13.00 en 20.15 uur genieten van optredens van het koor Haagse Nieuwe, de bands F, Trio Escobar, Jaune Toujours en Relax en de cabaretiers Wilko Terwijn, Jasper Valstar en Rory de Groot van de Comedy Explosion. Ook kunt u kijken naar straattheater van Kaal & Haar, meedoen aan workshops en een rondwandeling maken door de verdwenen Joodse Buurt.

In de Centrale Bibliotheek is er in samenwerking met museum Beelden aan Zee een educatief en muzikaal programma rondom de onthulling van de aangrijpende beeldengroep Het Doel van Santiago de Chile, van Marius van Beek. Verder kunt u langs bij Frénk van der Linden die Mensje van Keulen, Midas Dekkers en Koos van Zomeren aan tafel heeft zitten en samen praten over het thema Vrijheid in Beweging. Ook is er een tentoonstelling te zien gebaseerd op een strip van striptekenaar Eric Heuvel over WOII. Als afsluiting speelt Freek de Jonge samen met zijn band een selectie van de mooiste liedjes uit zijn recent uitgebrachte boek Wees niet bang.

In de Nieuwe Kerk vindt de feestelijke onthulling van de Haagse Schatkist plaats. Afsluitend is er een dansvoorstelling te zien van 2 Da Point, waarbij klassieke dans en hip hop elkaar op de dansvloer ontmoeten. Het Filmhuis Den Haag brengt samen met Stichting Lancelot een programma dat de volgende vraag belicht; Brengt bevrijding de vrijheid die het beoogt?

Een lezing door Klaas de Jonge, de speelfilm Forgiveness, een publieksdebat en de tentoonstelling Vergeven Verzoenen van het Vredesmuseum nemen de bezoeker mee langs alle facetten van een complex en zeer actueel onderwerp.