Gemeente Borger-Odoorn



01-05-2007
OPGEZWOLLE, DJ REAL EL CANARIO, WUDSTICK E.A. OP 5 MEI IN ASSEN

Van Koopmansplein tot Gouverneurstuin en van Brink tot Markt: een feest voor iedereen, voor jong en oud
Op zaterdag 5 mei wordt in de binnenstad van Assen het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Drenthe gevierd.
Deze dag van het feest van de bevrijding is het hoogtepunt van alle activiteiten in de Drentse Maand van de Vrijheid. Het Bevrijdingsfestival is gratis toegankelijk voor iedereen die onze vrijheid mee wil vieren. De Stichting Drentse 5 Mei Viering is er ook dit jaar in geslaagd verschillende activiteiten aan te bieden zodat een breed publiek, van jong tot oud, kan komen genieten.

Muziek: van fanfare tot hip-hop
Op vier podia (13.00 - 24.00 uur: Koopmansplein, Markt, Gouverneurstuin en Brinkstraat) kunnen muziekliefhebbers hun hart ophalen met pop, klassiek, urban, DJ's, jazz, blues en blaasmuziek. June in December, de winnaar van de Drentse Popprijs 2007, laat zaterdagmiddag zijn kunnen zien op het podium op het Koopmansplein.

Kinderactiviteiten, debatten, Kunstbende: van ballenbad tot debat In De Tuin van de Vrijheid (13.00 - 18.00 uur: Gouverneurstuin / Drostelaantje / Jacob Cramerplein) zijn er kinderactiviteiten, optredens van de finalisten van de Kunstbende, een debatpaviljoen met Free2Choose debatten en muziek. Amnesty International, War Child, Mensen in Nood/Cordaid en Vluchtelingenwerk Nederland geven informatie in hun stands. Naast een ideële markt is er De Carroussel, met informatiepanelen over de fakkel en het bevrijdingsvuur.

Exposities
In de Singelpassage is in Galerie Spieker (Singelpassage 16) de thematentoonstelling 'Vrijheid maak je met elkaar' te zien. Vijf Drentse fotografen hebben er een foto-expositie ingericht (Pirmin Rengers, Hellen Sandburg, Rudie Leukfeldt, Sake Elzinga en Harry Cock). Tien Drentse beeldend kunstenaars hebben speciale Vrijheidsschalen gemaakt (Robert Boer, Henk Geertsma, Sibbelien Geertsma, Viet-Thanh Huynh, Robert Leerentveld, Jan Meijer, Clive Miller, Liesbeth Takken en Domingus Ririmasse). De Stichting 11 december 1944 heeft een herdenkingsvitrine ingericht.

Op straat, vóór de galerie, is er Plein Air Painting. Vijf beeldend kunstenaars (Liesbeth Takken, Robert Leerentveld, Jan Meijer, Henk Geertsma en Domingus Ririmasse) maken onder de blote hemel hun kunstwerk. De dichters Geert Loman en Egbert Hovenkamp dragen voor uit eigen werk en gitarist Dionysos Passas omlijst het geheel muzikaal.

In de CBK- galerie in Warenhuis Vanderveen aan het Koopmansplein (tweede etage) is de expositie 'Kind onder vuur' te zien, over hoe het is om als kind te leven in een gewapend conflict of oorlogsgebied. Over hoeveel kinderen er meevechten in oorlogen en wat kinderen nodig hebben na een oorlog, welke bescherming het Humanitair Oorlogsrecht biedt en hoe het Rode Kruis helpt.
De expositie is onderdeel van de jubileumactiviteiten ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis.

Vlamceremonie
Zaterdag 5 mei 00.00 uur start in Wageningen de ceremonie van het uitreiken van het vrijheidsvuur aan de loopgroepen van alle provincies. Voor het Bevrijdingsfestival Drenthe haalt Loopgroep Kloosterveen uit Assen het vuur uit Wageningen. In het holst van de nacht beginnen ze hun loop naar Assen. In Assen wordt het vrijheidsvuur overgedragen aan Piet Jan Kuipers, de coördinator van deze activiteit.
Om 19.45 uur wordt op het Koopmansplein de manshoge bevrijdingsfakkel ontstoken. Voor de muzikale omlijsting zorgen operazangeres Gonda Jonker en pianist Aleg Tryfanenkau, met de vertolking van Lascia ch'io pianga van Händel.

Zie voor de meest actuele informatie www.bevrijdingsfestivaldrenthe.nl