Time : 15:36:29
Date : 02 May 2007
Sender Name: Agence Fédérale de Contrôle Nucléaire

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de Associatie Vinçotte Nucleair (AVN) en de exploitant (Electrabel) coördineren de eerste "OSART"-missie in België.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), de Associatie Vinçotte Nucleair (AVN) en de exploitant (Electrabel) coördineren de eerste "OSART"-missie in België.

Deze zal doorgaan van 5 tot 23 mei 2007, in de kerncentrale van Tihange, en heeft tot doel de exploitant te helpen om de operationele veiligheid van zijn centrale verder te verbeteren.

In februari 2005 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken - op initiatief van het FANC - verzocht om een OSART-missie (Operational Safety Review Team) uit te voeren; d.i. een audit van een kerncentrale door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), bijgestaan door een team van internationale deskundigen met als doel de continue verbetering van de operationele veiligheid binnen de installatie te bevorderen.

Op 4 mei zal zich een team van internationale OSART-deskundigen naar de kerncentrale van Tihange begeven. Gedurende drie weken zullen deze deskundigen de organisatie en de installaties van de exploitant evalueren in het licht van de beste internationale praktijken. Deze beste praktijken vormen het referentiekader van hun werkzaamheden.

De evaluatie van de OSART-deskundigen bevat drie soorten conclusies: goede praktijken, dwz de domeinen waarin de centrale bijzonder goed presteert en die als voorbeeld kunnen dienen; suggesties m.b.t. die domeinen waar er verbetering mogelijk is; aanbevelingen m.b.t. die domeinen waar de centrale bijkomende inspanningen zou moeten leveren om zich op de beste internationale praktijken af te stemmen.

De eerste conclusies van deze OSART-missie zullen op 23 mei bekendgemaakt worden op een persconferentie die het FANC, samen met AVN en Electrabel, op de site van Tihange zal organiseren. Zes maanden later zal het IAEA zijn definitief verslag aan het FANC en aan AVN overmaken en achttien maanden later zal het IAEA een follow-upbezoek uitvoeren in de centrale.

Het FANC publiceert hieromtrent een gedetailleerd informatiedossier op zijn website, en dit op het volgende adres: www.fanc.fgov.be.

Het FANC is het Belgische overheidsorgaan dat als opdracht heeft de bevolking, de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren van de ioniserende straling te beschermen.

Contactpunt voor de pers:
GP-Presse@fanc.fgov.be
Tel: 02 289 21 11

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL