Ingezonden persbericht


(3 mei 2007 - Bericht van Dissent Utrecht)

P E R S B E R I C H T

Fietsdemonstratie tegen de G8 in Utrecht op 5 mei

Utrecht, 3 mei 2007 -
Andersglobalisten organiseren op bevrijdingsdag, zaterdag 5 mei, een fietsdemonstratie in Utrecht. Samen met de internationale fietskaravaan die vanuit Belgie op weg is naar de G8-top in Heiligendamm in Duitsland, zal er een tocht door de stad gefietst worden. Onderweg zal er op een ludieke manier aandacht gevraagd worden voor het ondemocratische gehalte van het G8-overleg.

De tocht zal om 14.00 uur vertrekken vanaf het
Jaarbeursplein en de verwachting is dat er vanuit het hele land deelnemers op af zullen komen.

Fietskaravaan

Halverwege april is er in Gent in Belgie een internationale (anti-G8)fietskaravaan op weg gegaan naar de G8-top in Duitsland. Tientallen plaatsen in Belgie, Nederland en Duitsland zullen de fietsers bezoeken om hun onvrede over de G8-top kenbaar te maken en om in discussie te gaan met mensen over hoe we de wereld zelf vorm kunnen geven zonder de huidige wereldleiders die achter gesloten deuren alles voor ons uit willen maken.

Activiteiten in Utrecht

Vrijdag 4 mei komt de fietskaravaan in Utrecht aan en om iedereen welkom te heten vindt er vanaf 20.30 uur een feest plaats in de ACU (Voorstraat 71), met als thema Girlzzz power. Met optredens van: The Tommies, AlldWays (Italie), Lushus, De Fatwa's en Suicidal Birds.

Zaterdag 5 mei zal de fietstocht rond 14.00 uur vertrekken vanaf het Jaarbeursplein. Diverse organisaties hebben zich bij deze tocht aangesloten. Naast de aandacht die er aan de G8-top besteed zal worden, zullen deze organisaties een verhaal houden over actuele thema's. Deze zullen in het verlengde liggen van de toespraak over vrijheid die minister-president Balkenende om 12.00 uur op het Domplein zal verzorgen. De organisatie van de fietstocht wil echter een stapje verder gaan en uitleggen dat bijvoorbeeld het verplicht dragen van je identiteitsbewijs geen vrijheid oplevert en alleen maar ongelijkheid in onze samenleving creeert. En uiteraard zal er uitgebreid aandacht besteed worden aan 'ware' vormen van vrijheid.

Kamp Zeist

Zondag 6 mei gaat de fietskaravaan op weg naar Nijmegen. Eerst zal echter nog een massaal bezoek aan Kamp Zeist in Soesterberg afgelegd worden. Kamp Zeist is een tijdelijke gevangenis waar mensen zonder verblijfsvergunning zonder proces voor onbepaalde tijd worden opgesloten. De fietsers zullen samen met sympathisanten trachten de mensen die daar zitten hun medeleven te betuigen door onder andere een lawaaidemonstratie te houden. Voor deze actie wordt er voorverzameld bij de Woudenbergseweg 43 in Zeist.

-------

Noten voor de pers



Ingezonden persbericht