Gemeente Sneek


Inwoners Sneek goedkoop uit met gemeentelijke woonlasten

Inwoners van de gemeente Sneek betalen lage woonlasten. De gemeente staat 58ste op de ranglijst van woonlasten in Nederland. Sneker huishoudens betalen gemiddeld 545 euro per jaar aan gemeentelijke lasten. Dit blijkt uit de Atlas van lokale lasten 2007 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1997 brengt het centrum jaarlijks de ontwikkeling van de lasten van alle gemeenten, provincies en waterschappen in kaart.

Nummer één op de lijst staat de gemeente Terneuzen. In deze goedkoopste gemeente van Nederland betalen huishoudens 437 euro. In de duurste gemeente, Blaricum, ligt dit bedrag op 1089 euro. De gemiddelde woonlasten in Nederland liggen op 613 euro. Daar zit Sneek ruim onder.

Met woonlasten wordt een gemiddeld bedrag bedoeld dat een huishouden betaalt aan OZB (Onroerende Zaak Belasting), rioolrecht en reinigingsheffing (min een eventuele heffingskorting).

Huishoudens in de omringende gemeenten betalen meer. De gemeente Gaaterlân-Sleat staat met een 85ste plaats ook nog in de top honderd. Lemsterland (164), Nijefurd (211), Wymbritseradiel (281), Wûnseradiel (309), Littenseradiel (317) en Bolsward (343) staan lager op de ranglijst. Binnen Fryslân zijn de inwoners van vijf gemeenten goedkoper uit dan de Snekers: Ameland (2), Dongeradeel (24), Tytsjerksteradiel (42), Skarsterlân (49) en Terschelling (56). De rest van de Friezen betalen meer.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 4-5-2007