Ingezonden persbericht


Krakers Weteringschans walgen van schijnheiligheid van huiseigenaar

Amsterdam, 4 mei 2007

Op 5 april j.l. bezetten de krakers met opzet juist het kapitale pand aan de Weteringschans 79 (bovenverdiepingen) te Amsterdam. Stichting de Blauwe Reiger, de eigenaar van het pand, is precies om zijn ignorante houding uitgekozen.

Amsterdam en dan vooral het centrum is naar de mening van de krakers de laatste jaren veel te vol geworden met luxe panden die alleen een rijke minderheid nog kan betalen. Tegelijkertijd worden de woonlasten alleen maar hoger en is een steeds groter deel woningzoekenden aangewezen op precaire woonsituaties. Hierdoor belanden meer dan ooit mensen zelfs gedwongen op straat. Stichting de Blauwe Reiger is een typishe vastgoed-investeerder die hier uiteindelijk voor medeverantwoordelijk is. Dit blijkt er al uit dat ze een lange lijst van alleen maar kapitale kantoorpanden in hun portefeuille hebben.

Dat de pandeigenaar ook nog aan illegale financieele constructies doet zoals onlangs bleek uit een inval van de Fiod-ECD maakt op de krakers dan ook weinig indruk. Dat de eigenaar dan, met Bas van 't Wout van de Amsterdamse VVD als spreekbuis, zoals breed uitgemeten in de Telegraaf van 28 april en het Parool van 1 mei wel een beroep meent te kunnen doen op de wetshandhaving is dan wel uitermate schijnheilig.

Overigens staat het pand volgens de krakers en vele buren wel degelijk leeg sinds een advocatenkantoor uitverhuisde begin 2006. Dat er net na de kraak als uit het niets plotseling een nieuwe huurder opduikt is een typische constructie om een ontruimingsvonnis los te krijgen. Een eigenaar die een knokploeg langstuurt klaagt over de schade die barricades aanrichten vinden de krakers belachelijk. De krakers zeggen, "Hij mag blij zijn dat het monumentale pand niet tot de grond toe wordt afgebroken zodat ervoor in de plaats betaalbare sociale woonruimte gebouwd kan worden."

Artikel in FD over inval Fiod-ECD:
http://www.fd.nl/ShowRedactieNieuws.asp?Context=N%7C1&DocumentId=34708

Artikel op website VVD:
http://www.vvdamsterdam.nl/artikel/3731.htm

Artikel op website SPOK:
http://squat.net/spok/blog/node/96

--
Perscontact Kraakbeweging
bereikbaar via:
pers@squat.net (wordt meerdere keren per dag gelezen) 06-22101224 (centraal nummer bij "evenementen")