Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA viert vijftig jaar Europa met colloquium in Europees parlement (05/05/07)

Vlaanderen: deelstaat met Europese ambitie, Europese lidstaat in wording

Vandaag hield het Europees Parlement open deur. De N-VA maakte van de gelegenheid gebruik om haar leden uit te nodigen voor een colloquium over de betekenis van 50 jaar Europa voor Vlaanderen.

Vlaams minister van Buitenlands beleid, Geert Bourgeois, wees op de onlosmakelijke band tussen Vlaamse bevoegdheden en Europese initiatieven. Meer dan 60 % van de Vlaamse decreetgeving is het resultaat van Europese richtlijnen. En toch was Vlaanderen tot voor kort nauwelijks aanwezig in de Europese hoofdstad. Minister Bourgeois: Daarom heb ik het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (Vleva) opgericht. Dat zorgt voortaan voor een nadrukkelijke Vlaamse aanwezigheid op het Europese beslissingsniveau en een betere Vlaamse belangenbehartiging.

Minister Bourgeois maakte van Vlaanderen een goede Europese leerling. Met veel overtuigingskracht en sterke dossiers zorgde hij er voor dat in tal van Europese dossiers het standpunt van de Vlaamse regering zwaar doorwoog in het officiële Belgische standpunt dat aan de Europese tafels werd ingenomen. En daarmee is meteen ook het grote gebrek van de huidige situatie aangegeven: Vlaanderen moet nog te vaak van het Belgisch vehikel gebruikmaken om zijn stem in Europa te laten horen. En dit leidt maar al te vaak tot verstarring en verstrikking. Daarom pleit de N-VA sterk voor een wijziging van de Belgische en Europese spelregels.

Europees parlementslid Frieda Brepoels verduidelijkte: Wij willen liefst zo snel mogelijk als onafhankelijke lidstaat aan de Europese tafel plaatsnemen. In afwachting van het realiseren van deze droom, willen we nu al het buitenlandbeleid van België door de deelstaten laten aansturen. Vlaanderen en Wallonië moeten voor alle bevoegdheden die ze nu al hebben, het eerste aanspreekpunt van Europa worden. Dit betekent ook dat we het Belgisch stemgewicht binnen de Europese Raad, moeten opsplitsen in functie van het standpunt dat de deelstaten innemen.

De N-VA kiest vol overtuiging voor een sterk Vlaams-Europees programma. Sterk Vlaams om in Europa vrijuit en zonder Belgische verstrikking de belangen van Vlaanderen te kunnen verdedigen en sterk Europees om actief mee te werken aan de verdieping van Europa. Voor de N-VA moet Europa immers meer zijn dan een economisch gegeven. Het moet een plaats zijn waar op basis van subsidiariteit wordt samengewerkt, ook op sociaal vlak, ook voor ecologische dossiers, ook voor wat betreft veiligheid, enz.

Samen met haar minister voor Buitenlands Beleid en haar Europees parlementslid, maakt de N-VA duidelijk dat het een deelstaat is met Europese ambitie, een Europese lidstaat in wording.

Vanaf maandag 7 mei kan u via deze link de toespraak van de minister en de slottoespraak van Frieda Brepoels lezen.

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees parlementslid
Geert Bourgeois, Vlaams minister voor Buitenlands beleid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be