SP Groningen


SP Groningen solidair met Actiecomité Mijnwerkerspensioen

05-05-2007 * Het beheerfonds van de pensioenen van de oud-mijnwerkers, het AZL NV, wil zichzelf verkopen aan de ING. Opbrengst: 65 miljoen Euro. De oud-mijnwerkers, die met hun pensioenpremies aan de wieg hebben gestaan van het AZL, zijn hierin niet gehoord. Boze oud-mijnwerkers hebben daarom het Acitecomité Mijnwerkerspensioen opgericht.

De 65 Euro miljoen die de verkoop zou opbrengen wil het bestuur van het AZL besteden aan mooie doelen, zoals een leerstoel pensioenen aan de Universiteit van Maastricht. Het Actiecomité Mijnwerkerspensioen wil dat het geld naar de oud-mijnwerkers en hun weduwen gaat. Dit in de vorm van een eenmalige uitkering voor de oud-mijnwerkers en een financiële investering in het 'Nederlandse Mijnmuseum, dat oud-mijnwerkers willen oprichten

mijnwerkers klaar om ondergronds gaan (bron: nationaal archief)

Het is niet voor het eerst dat de oud-mijnwerkers en hun nabestaanden worden vergeten. In de jaren '70 van de vorige eeuw hebben de oud-mijnwerkers massaal actie gevoerd tegen lage pensioenen. Hierdoor zijn de pensioenen toen iets verhoogd. Veel oud-mijnwerkers zijn overleden aan de gevolgen van stoflongen, opgelopen door hun werk in de mijnen. De meesten hebben echter nooit een schadevergoeding gehad. Pas met de actie 'Ereschuld voor de oud-mijnwerkers', in de jaren '90 van de vorige eeuw, hebben een 2000 van hen een schadevergoeding gekregen.

Ook nu in 2007 is actie blijkbaar noodzakelijk, voordat er wordt geluisterd. De SP steunt de oud-mijnwerkers en hun weduwen, u kunt dat ook doen: teken hier Zie ook:

* www.mijnwerkerspensioenen.nl
* Artikel in de Tribune: 'Pensioenfonds schuift verleden terzijde'