Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


Landelijke skeelercompetitie Univé World on Wheels, 4e etappe, Steenwijk, 5 mei 2007


Arjan Smit winnaar in Klim van Steenwijk


Arjan Smit is vanavond in Steenwijk winnaar geworden van de vierde etappe van de Univé World on Wheels-competitie. In de finish heuvelop was Smit sterker dan zijn medevluchters Ingmar Berga (tweede), Geert Plender (derde) en Willem Hut (vierde). Voor Smit was het zijn eerste wedstrijd van het skeelerseizoen, voor Berga de tweede. "Ik verraste mezelf," aldus Smit. In de laatste kilometer kwam het peloton nog heel dichtbij.


Het is de vijfde keer dat Smit de Klim van Steenwijk op zijn naam schrijft. Afkomstig uit het naburige Nijeveen kent de voormalig Nederlands kampioen het parcours als zijn broekzak. Smit: "Die klim ligt me wel, ook in de eindsprint."
Ingmar Berga (Hoogeveen): "Smit is heuvelop heel sterk. We trainen vaak samen, dus we kennen elkaars trucjes. Ik had wel willen demarreren, maar het lukte niet. Ik heb iets behoudender gereden dan vorige week in Emmeloord, toen smeet ik met mijn krachten. In de loop van het seizoen hoop ik nog wel beter te worden. Ik voel me sterk en ik zou het leuk vinden nog een keer een EK te rijden, als mijn trainer Jan-Martien van de Wetering dat goedvindt."
De vier vluchters waren overgebleven uit een kopgroep van zeven, die was ontstaan met nog 15 minuten en twee omlopen van 2,3 km te gaan. Daarin zaten ook Michael Byrne (Australië), Durk Fabriek (Haulerwijk) en Hermen van der Wal (Urk), die de laatste tijd sterk rijdt. Eerder was er een solovlucht geweest van Frank Fiers (België), die echter geen versterking kreeg.
Sjoerd Huisman (Andijk) won de sprint van het peloton om de vijfde plaats en blijft daarmee leider in het Univé-klassement. Roy Boeve (Kamperveen), die als zesde finishte, staat tweede in het klassement.


Dames

Jessica Gaudesaboos uit het Belgische Varsenare boekte haar eerste overwinning bij de senioren op Nederlandse bodem. Plaatselijk favoriete Carla Zielman uit Steenwijkerwold wist beslag te leggen op de tweede plaats. Anniek ter Haar uit Dedemsvaart werd derde. De vrouwen maakten deel uit van een kopgroep van acht, die vroeg in de wedstrijd was ontstaan. Daarachter was het veld van nog dertig vrouwen in groepjes uiteen gevallen.


B-rijders

Jouke Hoogeveen uit Amsterdam triomfeerde bij de B-rijders, nadat hij dat vorige week ook al in Emmeloord had gedaan. Frans van Winden uit Bergschenhoek werd tweede, Dennis Spijkerboer uit Almere derde. Hoogeveen (28) was eerder alleen weg geweest, met 23 minuten en één ronde te gaan. Tien minuten later was hij teruggepakt, maar hij vertrok de laatste ronde weer, met Dennis Spijkerboer in zijn kielzog.


C-rijders

Hans Peschier uit Noordwijkerhout werd winnaar bij de C-rijders, vóór Erwin Wartenhorst uit Abbekerk en Pieter-Jorn Gemser uit Leeuwarden. Ben van Ham uit het Noord-Brabantse Reusel had enkele ronden alleen vooruit gereden, maar kon dat niet volhouden: "Opeens was het op."


Veteranen

Rob Jager uit Utrecht boekte bij de veteranen zijn eerste overwinning. De nummer twee van het NK van vorig jaar wist in de eindsprint favoriet Henk Lankhof uit Aalten voor te blijven. De twee waren in de laatste ronde ontsnapt, hoewel de achtervolgers nog dichtbij kwamen. Nederlands kampioen Geert Kruims uit Een finishte als derde. Er was een leidende groep van twaalf.
"Steenwijk winnen is een jongensdroom," aldus Rob Jager (43). "Mijn coach John Davis had gezegd dat ik halverwege de laatste omloop moest demarreren, dus dat heb ik gedaan. Henk Lankhof sprong naar me toe. Dat was mijn redding, want alleen had ik niet kunnen wegblijven. We deden om de beurt kop, en in de finish heuvelop kon ik hem voorblijven. Prachtig." Jager was met vier minuten en één ronde te gaan ook al met voorsprong als eerste boven gekomen.


Uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl/speed


Voor het opvragen van de uitslagen: klik op Speed en op Wedstrijdkalender, ga vervolgens naar het betreffende evenement en
klik op de categorie die u wilt zien.

De uitslagen zijn ook te zien door onderaan het wedstrijdverslag op de link van de betreffende categorie te klikken.


www.skatebond.nl