Nationaal Comité 4 en 5 mei

Persbericht
Amsterdam, 5 mei 2007

Meer vrijheidsvierders dan ooit op de Dag van de Vrijheid

Nederland vierde zaterdag 5 mei de Dag van Vrijheid. Meer mensen dan ooit bezochten de 13 bevrijdingsfestivals. In de stralende zon genoten ruim 800.000 mensen van de muziek van de Ambassadeurs van de Vrijheid; Racoon, Krezip en Opgezwolle. Het feest op Bevrijdingsdag is niet zomaar een feest: het is een feest mét inhoud. Zaterdag vierde Nederland de vrijheid, en debatteerde het over grondrechten en veiligheid

Nationale start
De Nationale Viering van de Bevrijding ging dit jaar van start in Utrecht. In de Domkerk sprak Jan Pronk de 5-Mei-lezing uit. Hij riep burgers op om in actie te komen voor de vrijheid; 'Houden wij als burgers van Nederland het gevoel van vrijheid en veiligheid voor onszelf of heeft het ook betekenis naar buiten en zou het grenzeloos moeten zijn?'vroeg hij zich af in een scherp en emotioneel betoog. Ook gaf hij enkele adviezen: 'Stel vragen, telkens opnieuw. Leg je er niet bij neer dat er grenzen zijn. Verdeel je tijd en aandacht anders. Voer actie door je stem te verheffen.'

Walk of Freedom
De bevrijdingsfestivals in Nederland beginnen pas als het vrijheidsvuur is ontstoken. In de nacht van vrijdag op zaterdag is dit vuur door hardlopers en fietsers vanuit Wageningen naar alle 13 festivals gebracht. In Utrecht is de vlam ontstoken door minister-president Balkenende. Hij deed dit in bijzijn van alle Utrechtse Burgermeesters, de ambassadeurs van o.a. Groot-Brittannie, Frankrijk en Duitsland en duizenden bezoekers van het bevrijdingsfestival. Dit onderschrijft het thema van 5 mei: Vrijheid maak je met elkaar!

Bevrijdingsfestival
Ruim 800.000 bezoekers bezochten de dertien bevrijdingsfestivals. Deze festivals werden gehouden in alle provincies en in Amsterdam. De bevrijdingsfestivals zijn gezamenlijk het grootste muziekfestival van Nederland.

Muziek
De Ambassadeurs van de Vrijheid Racoon, Krezip en Opgezwolle reisden met helikopters van Defensie van festival naar festival. In alle steden hadden zij mooi weer, en veel en enthousiast publiek. Voor de Ambassadeurs is rol van Ambassadeur van de Vrijheid een bijzondere ervaring. Zij voeren actie voor vrijheid en doen dat op de Bevrijdingsfestivals met de vier samenwerkingspartners van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (VluchtelingenWerk Nederland, Mensen in Nood/Cordaid, War Child en Anmesty International).

Debatten
Vrijheid vieren is feesten met inhoud. Op alle festivals werd gedebatteerd over vrijheid, grondrechten en veiligheid. Ook minister-president Balkenende ging in Utrecht het debat aan met jongeren uit binnen- en buitenland. Voor deze jongeren gaat privacy nog altijd boven veiligheid. Balkenende benadrukte juist het spanningsveld tussen de individuele vrijheid en de collectieve veiligheid. Hij riep op om met elkaar in gesprek te blijven over vrijheid.

Fred
Iedereen vindt vrijheid belangrijk - en vanzelfsprekend - maar wat is vrijheid eigenlijk? En hoeveel kun je er van gebruiken zonder aan de vrijheid van een ander te zitten? Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Fred te hulp geroepen. Fred heeft een vaak bijzondere opvatting over wat vrijheid is. Fred wil graag van mensen horen hoe zij nou over vrijheid denken. Tijdens de debatten op de festivals stonden vandaag vrijheid, grondrechten en veiligheid centraal. Fred heeft de verschillende onderwerpen ingeleid met een korte film, waarna de discussie losbarstte!

5-meiconcert
De Dag van de Vrijheid werd afgesloten met een spetterend concert op de Amstel in Amsterdam. H.M. de Koningin en vele duizenden mensen met haar genoten van het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Vince Mendoza. Zangeressen Hind en Izaline Calister zongen mee met het Orkest. Tijdens het concert brachten drie koren het Lied van de Vrijheid ten gehore. Het concert op de Amstel werd afgesloten met het lied We'll meet again en vuurwerk.

Noot voor de redactie,