Nederlandse Tafeltennisbond


VDN/Salamanders en HBC in evenwicht


05-05-2007
VDN/Salamanders en HBC volledig in evenwicht.

Na de eerste finalewedstrijd om het landskampioenschap bij de jongens zijn alle opties nog open. In Wateringen hielden VDN/Salamanders en HBC elkaar volledig in evenwicht. Na een meer spannend dan goed duel van 4,5 uur was de eindstand 5-5. Viermaal kwam HBC op voorsprong, en na de zesde wedstrijd was het zelfs 2-4 voor de Heemstedenaren, maar iedere keer kwam Salamanders terug.

In het openingsduel versloeg Robin Hulsebosch Bas de Roest, die nog wel van 0-2 naar 2-2 terugkwam maar in de 5^e game niet actief genoeg speelde om de harde topspin van de linkshandige Hulsebosch te pareren. Tim Knops bracht in 11 minuten tijd met een simpele 3-0 op Gilian Wolf de stand op 1-1. HBC nam weer de leiding door een vrij eenvoudige overwinning van Jeroen Kuijt op Casper de Roest. Het dubbel was een ware thriller, waarin de opstelling zeer bepalend was. Salamanders won de 1^e en 3^e game, HBC de 2^e en 4^e. Salamanders-kopman Knops maakte in de 5^e game maar liefst 8 onnodige fouten, maar Bas de Roest hield de schade beperkt zodat het evenwicht tot 10-10 bewaard bleef. Het HBC-publiek dacht bij 11-12 het beslissende punt te hebben, maar de scheidsrechters constateerden volkomen terecht een randbal van Knops. Uiteindelijk besliste een zeer bolle topspin van Bas op 16-15 de wedstrijd.

Na de dubbel volgde de eerste echte verrassing. Knops, in de play-offs tot dat moment ongeslagen, liep zichzelf tegen Hulsebosch helemaal voorbij en verloor met 1-3. En toen ook Bas in een zeer wisselvallig duel met Kuijt in de vijfde game met 1-11 werd weggevaagd leek HBC weg te lopen. Casper voorkwam dat met de tweede verrassing van de wedstrijd. Door een zeer effectieve tactiek gaf hij Wolf nagenoeg geen kans zijn favoriete hoge tempo te spelen. Op de derde game na had Wolf dan ook helemaal niets in te brengen. Knops herstelde zich tegen Kuijt fraai. Drie games lang hielden zij elkaar in evenwicht. De derde game leek oneindig te duren, zelfs een time-out van Salamanderscoach Anton Steijn op 14-13 werd direct door Kuijt beantwoord met een onbespeelbare netbal. Knops drukte echter alsnog door en na 17-15 won hij game 4 na 5-1 en 5-5 makkelijk met 11-6. Voor de derde keer was de stand gelijk.

De twee laatste wedstrijden verliepen zoals verwacht. Hulsebosch bleef als enige ongeslagen met een vrij eenvoudige winst op Casper, al verloor hij zoals in al zijn wedstrijden de derde game. Bas won van Wolf, die duidelijk de spanning niet aan kon. Alle HBC-punten kwamen dus van hun linkshandige spelers.

Op 13 mei om 12.00 wordt de strijd in Heemstede voortgezet. De winnaar van die wedstrijd mag zich landskampioen jongens 2007 noemen. Bij een gelijkspel volgt op 19 mei een derde wedstrijd.