Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bevrijdingsfestival in Den Bosch

05-05-2007

Toespraak van minister Vogelaar bij de opening van het Bevrijdingsfestival in Den Bosch onder het thema Vrijheid maak je met elkaar op 5 mei 2007.

Beste mensen,

Fantastisch dat jullie vandaag met zovelen zijn. Fantastisch om hier met jullie bevrijdingsdag te vieren. Fantastisch dat jullie je stem laten horen in deze stad. Fantastisch dat jullie vandaag feesten voor de vrijheid.

Wij zijn in Nederland trots op onze vrijheid. En terecht! We zijn trots op de vrijheid om te zeggen wat je denkt. Op de vrijheid om wel of niet in een God te geloven. Op de vrijheid om jezelf te zijn. Op de vrijheid om niet bang te zijn. Op de vrijheid om op straat te zoenen.

Maar vrijheid is nooit af. Vrijheid is kwetsbaar. Om ze te behouden moet je iets doen. Je moet er fatsoenlijk mee om gaan. Eerlijk je mening geven mag niet ontaarden in een scheldpartij. Je bent vrij om te zeggen wat je denkt maar het is ook belangrijk om respect te tonen voor elkaar. Want vrijheid maak je met elkaar. Daar past geen vrijblijvendheid. We moeten ons allemaal sterk maken voor vrijheid en verdraagzaamheid. We moeten elke dag weer samen inhoud geven aan onze vrijheid.

De vrijheid van de ander is jouw vrijheid. En jouw vrijheid gaat ook de ander aan. Ook als je wat die ander met zijn of haar vrijheid doet niet zo prettig vindt. Sterker nog, juist als je wat die ander met zijn of haar vrijheid doet niet prettig vindt. Want vandaag staat de vrijheid van de ander onder druk, maar morgen kan je zelf de pineut zijn.
Alleen samen kunnen we echt vrij zijn. Samen ongeacht kleur, afkomst, sexe, religie of ras. Ongeacht of je een hoofddoek draagt of juist de zondagsrust bewaart. Ongeacht of je op jongens of op meisjes valt. Die vrijheid in verbondenheid dat vieren we vandaag! Want we kunnen nog zo van elkaar verschillen, we willen allemaal vrij zijn.

Iedereen moet aan het vormgeven van die vrijheid meedoen. Meedoen aan een land waar we trots op kunnen zijn. Trots op onze vrijheid. Trots op onze democratie. Want dat we in een vrij land leven - dat is echt iets om apetrots op te zijn!

Elders op de wereld is die vrijheid helaas niet vanzelfsprekend. Ook daar staan we vandaag bij stil. Denk aan de slachtoffers van de oorlog in Darfur. Denk aan de miljoenen die op de vlucht zijn in Irak. Hun lot gaat ons ook aan. Hun strijd voor vrijheid is ook onze strijd. Laat daarom je stem horen voor hun vrijheid, en voor onze vrijheid. Voor de vrijheid van ons allemaal.

Vier de vrijheid!

Ik wens jullie een fantastisch bevrijdingsfestival.