Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 2 mei 2007

Zondagmiddagactiviteiten prehistorische
nederzetting Lelystad groot succes

Sinds april brengen vrijwilligers van de prehistorische nederzetting 'Swifterkamp' in Natuurpark Lelystad elke zondagmiddag tussen 13.00 en 16.00 het steentijddorpje tot leven. Met groot enthousiasme begeleiden ze leuke en leerzame activiteiten en geven ze demonstraties van diverse prehistorische technieken. Dat het laagdrempelige aanbod in een behoefte voorziet en niet alleen bij de vrijwilligers, maar ook bij de bezoekers in de smaak valt, blijkt uit het feit dat enkele geïnteresseerden al op meerdere zondagmiddagen zijn gesignaleerd. De zondagmiddagactiviteiten, leuk voor zowel kinderen als volwassenen, zullen nog tot eind september worden aangeboden.

Voor aanstaande zondagmiddag 6 mei staat één van de succesnummers; het bakken van een stokbroodje boven het kampvuur, op het programma. Ook zullen er boeiende demonstraties vuur maken worden gegeven, wordt getoond hoe men vroeger bogen bouwde en kan iedereen steentijdthee proeven.

Op 13 mei zal opnieuw het maken van vuur worden gedemonstreerd. Daarnaast kunnen gevulde broodjes, zogenaamde Germaanse flapjes, worden gebakken en laat de kookgroep van de VAEE (vereniging voor archeologie, educatie en experiment) diverse oude kookmethoden zien.

Zondagmiddag 20 mei kan iedereen aanschuiven bij spannende muzikale verhalen die zullen worden verteld in de omgeving van de prachtige Midden Steentijdhut. De aanvangstijden van de verhalen zijn: 13.00, 14.00 en 15.00.

In het pinksterweekend; op zondag 27 en maandag 28 mei, zal Jan Werschkull, een van de oprichters van de Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland (SPNF), zijn vaardigheden op het gebied van vuursteenbewerking aan het publiek laten zien. Ook kunnen er geweihangertjes worden gemaakt en is er de mogelijkheid te leren vlechten met twee, drie draden en zelfs met acht draden!

De prehistorische nederzetting 'Swifterkamp' is vrij toegankelijk. Wel zal er voor een aantal activiteiten een kleine vergoeding worden gevraagd. U kunt de nederzetting vinden aan de Vlotgrasweg 15 te Lelystad. Komt u met de auto, parkeert u dan s.v.p. op de parkeerplaats van het Natuurpark.

Voor meer informatie over de SPNF, kijk op www.spnf.net

////////