Time : 13:19:55
Date : 03 May 2007
Sender Name: Expo-id

112 kan elk jaar 5.000 levens redden

De eerste editie van het vakevenement GovSec - Law Enforcement - Ready! Europe, dat op 6 en 7 juni in Brussels Expo plaats vindt, is gastheer voor de eerste Europese veiligheidstop, die georganiseerd wordt door de European Emergency Number Association (EENA). Deze conferentie gaat dieper in op alle aspecten van telecommunicatie in noodgevallen en wil de veiligheid van burgers in de Europese Unie vergroten door een verdere standaardisering van de procedures voor noodsituaties en spoedeisende hulp.

Elk jaar bevinden meer dan 100 miljoen Europese burgers zich voor kortere of langere tijd buiten de grenzen van hun eigen land. Deze toegenomen mobiliteit binnen Europa heeft de Europese Commissie ertoe aangezet te rade te gaan bij de European Emergency Number Association (EENA) en haar de opdracht te geven de diverse actoren in de lidstaten op eenzelfde lijn te krijgen met als doel een harmonisering van de spoedeisende dienstverlening aan de burger. EENA werd opgericht in 1999 en heeft als belangrijkste missie de promotie van het pan-Europese noodnummer 112 en het efficiënte gebruik ervan. EENA biedt daartoe een crossmediaal platform waarin alle spelers die betrokken zijn bij de Europese ontplooiing van het noodnummer 112 (overheden, verenigingen, spoeddiensten, ondernemingen en individuen) elkaar kunnen ontmoeten om ideeën en visies uit te wisselen. EENA bepleit daarbij een aanpak waarin de burger centraal staat en legt de nadruk op gebruiksvriendelijke, zo veel mogelijk gestandaardiseerde procedures.

Standaardiseren

De First European Security & Safety Summit wordt bijgewoond door regeringsvertegenwoordigers van de Europese lidstaten, specialisten uit de sector telecommunicatie en mensen die in de praktijk verantwoordelijk zijn voor spoedeisende hulpverlening. In een reeks workshops zullen zij belangrijke obstakels uit de weg ruimen die de volledige standaardisering en integratie van de 112-noodprcedures in Europa in de weg staan.
"Sommige lidstaten hebben de boodschap begrepen" zegt EENA-voorzitter Olivier Paul-Morandini. "Zij hebben multidisciplinaire, meertalige callcenters gecreëerd die de technologie in huis hebben om oproepers geografisch te lokaliseren en die toegankelijk zijn via het oproepnummer 112. Maar in de meeste Europese landen ontbreken één of meer van deze essentiële aspecten: ofwel spreken de operatoren niet de taal van de oproeper, ofwel worden de oproepen naar de verkeerde spoeddiensten doorverbonden ofwel kan de oproeper niet gelokaliseerd worden... Alleen al door overal in Europa consistent de technologie voor oproeplokalisering toe te passen, zouden we 5.000 levens per jaar kunnen redden, zo heeft de Europese Commissie becijferd!"

Burgers bereiken

Sinds de introductie van 112 in 1991 heeft de standaardisering van telecommunicatie voor noodsituaties gestaag vooruitgang geboekt. Zowel door gespecialiseerde onderzoekscentra als door mensen uit de praktijk is het ontwikkelen van grensoverschrijdende en interdisciplinaire samenwerking regelmatig als topprioriteit naar voor geschoven. In juni 2006 werd met de steun van het Zesde Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling het Europees Forum voor Publieke Veiligheidscommunicatie opgericht. Maar dan nog is er een lange weg af te leggen.
"Wij hebben een boodschap te verkondigen", zegt Olivier Paul-Morandini. "Het 112-systeem over het hele Europese grondgebied doen werken is één zaak, 487 miljoen Europese burgers informeren over het bestaan en het gebruik van het systeem een andere zaak. Je belt niet naar het noodnummer 112 omdat er in je wagen ingebroken werd of wanneer je een lekke band hebt. Het noodnummer 112 is strikt voorbehouden voor noodsituaties die levensbedreigend zijn. Studies hebben uitgewezen dat slechts 40% van de Europese bevolking vertrouwd is met het 112-concept. De integratie van onze conferentie in Ready! is een nieuwe poging om een maximaal aantal veiligheidsprofessionals te bereiken, in de hoop dat zij op hun beurt stappen zullen ondernemen om de boodschap plaatselijk te verspreiden."

Over de conferenties en de vakbeurs

De eerste Europese editie van GovSec-Law Enforcement-Ready! brengt vakmensen en specialisten uit alle geledingen van de veiligheidsindustrie samen voor een tweedaags evenement vol kennisgeoriënteerde lezingen, workshops en een vakbeurs waar exposanten een reeks innovatieve diensten en producten presenteren. GovSec Europe is het toonaangevende vakevenement voor professionals uit het segment binnenlandse beveiliging en voor al wie beroepshalve betrokken is bij de beveiliging van mensen, goederen en data. Law Enforcement Europe is een tweedaagse combinatie van vakbeurs en conferentie die zich richt tot Europese politieofficieren en ordehandhavers met een gevarieerde waaier lezingen over innovatieve politiezorg en een commercieel aanbod uitrustings- en investeringsgoederen.
Ready!, the Emergency Preparedness and Response Conference and Exposition, richt zich tot iedereen die beroepshalve bij spoedeisende, civiele interventies betrokken is. Ready! Europe is gastheer voor de European Safety & Security Summit van de European Emergency Number Association. Deze conferentie focust op de Europese roll-out van het universele noodnummer 112.

GovSec - Law Enforcement - Ready! Europe wordt georganiseerd door Brussels Expo onder het beschermheerschap van Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel. Op de vakbeurs zijn forma's aanwezig uit onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Surf naar www.govseceurope.eu voor het volledige
conferentieprogramma.

Noot (