Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen NioScoop, 6 mei 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2

Imams en de politiek
De Nederlandse politiek zoekt contact met de imams in Nederlandse moskeeën. Zij houdt de imams en hun preken in de gaten. Maar de imams kunnen ook een rol spelen bij het oplossen van problemen met jongeren. Samira Bouchibti, Tweede Kamerlid voor de PvdA, organiseerde daarom een gesprek met imams en vertegenwoordigers van diverse islamitische organisaties.

Ilan Pappe: etnische zuivering in 1948
De Israëliërs moeten het recht op terugkeer voor de Palestijnen erkennen. Het verdrijven van Palestijnen uit Palestina in 1948 was een etnische zuivering, aldus de Israëlische historicus Ilan Pappe. De in zijn eigen land omstreden historicus vindt de term Naqba (catastrofe) niet scherp genoeg. Het vluchtelingenprobleem moet worden opgelost, dan pas is er een kans op vrede. Aanstaande zondag in Nioscoop een exclusief interview met Ilan Pappe over het recht op terugkeer voor de Palestijnen.

Onderwerpen De Horizon, 5 mei 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Turkse politieke crisis
Het heeft de afgelopen week op zijn zachtst gezegd gerommeld in de Turkse politiek. Minister van Buitenlandse zaken Abdullah Gül werd verkozen als de opvolger van premier Recep Tayyip Erdogan, in een later ongeldig verklaarde stemming. De verkiezing stuitte op felle protesten van het machtige Turkse leger en andere aanhangers van het secularisme, doordat beide politici aangesloten zijn bij de Islamitische AK-Partij. Op 22 juli wordt een nieuw parlement gekozen en hoopt Turkije de politieke crisis te bezweren. Of dat ook gaat lukken, hoort u van turkoloog prof. Eric Jan Zürcher in De Horizon.

Besnijdeniskliniek
Over de voordelen van besnijdenis wordt steeds meer bekend. Het is hygiënischer en besneden mannen zouden daarnaast minder snel het Hiv-virus oplopen en verspreiden. Voor moslims en joden is de besnijdenis vooral religieus en vanzelfsprekend. In Nederland zijn er verschillende besnijdenisklinieken die onder hygiënische omstandigheden besnijden. Bij de Besnijdeniskliniek in Amsterdam gebruiken ze daarvoor een speciale methode. In De Horizon hoort u alle details.

Antwoorden uit de Islam
In onze wekelijkse vaste rubriek 'Antwoorden uit de Islam' deze week antwoord op de vraag hoe moslims om moeten gaan met angst. Betekent 'godvrezend zijn' ook daadwerkelijk bang zijn voor Allah? Hebben moslims überhaupt veel te vrezen als het om hun geloof gaat? Imam Suleyman Shahinturk heeft in ieder geval geen microfoonvrees en vertelt in De Horizon uitgebreid over angst en bang zijn.

De Horizon is zaterdag te beluisteren tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5.