Groepstentoonstelling `Rondom Sierk Schröder' bij Galerie Pictura


AIJEN (GEM.BERGEN), 20070424 -- Op zondag 6 mei om 15.00 uur opent Theo Laurentius de bijzondere groepstentoonstelling `Rondom Sierk Schröder' bij Galerie Pictura. Dhr. Laurentius is vooral bekend kunsthandelaar, vermaard expert op het gebied van met name de etsen van Rembrandt en als één van de voormalige deskundigen van het televisieprogramma "Tussen Kunst & Kitsch". Bij deze gelegenheid worden naast werken van de graag geziene kunstenaar, Sierk Schröder, ook olieverfschilderijen en werken op papier getoond van Arjan van Gent, Niels Smits van Burgst en Chris Nobels en sculpturen van de hand van Annette Koek, Tineke Nusink en Carla de Beus.

De in 2002 overleden kunstenaar Sierk Schröder geniet nog altijd landelijke bekendheid met zijn indrukwekkende oeuvre bestaande uit o.a. portretten, modelstudies en stillevens. Fameus zijn met name zijn pastels gemaakt op linnen, waarin hij een ongekende hoogte bereikte. Naast vele portretten in opdracht (o.a. van leden van ons Koninklijk Huis), specialiseerde hij zich in het vrouwelijk naakt.
Die nimmer aflatende fascinatie loopt als een rode draad door zijn oeuvre.
Wat met name opvalt in het werk van Schröder is de trefzekerheid waarmee hij in houtskool, krijt en penseel, met enkele lijnen zijn onderwerp kon neerzetten.
De olieverfschilderijen en aquarellen van Arjan van Gent, die een duidelijke relatie vertonen met de onderwerpen van Schröder, getuigen van een zoektocht naar intieme momenten, beschenen door poëtisch invallend zonlicht met lyriek voor een schoonheid die niet van deze wereld lijkt.
In de olieverfschilderijen en tekeningen van Niels Smits van Burgst schijnt vaak TL of flitslicht over zaken die niet direct verlicht hadden hoeven worden. Hij onderzoekt de menselijke hoedanigheid in zijn lezing van menseigen vertoningen. De schilderijen en tekeningen van Chris Nobels laten een grote voorliefde zien voor met name de weidsheid en rustieke sfeer van ons oer-Hollands landschap. Op de tentoonstelling zullen tevens enige Schotse landschappen aanschouwt kunnen worden.
De bronzen beelden van kunstenares Annette Koek hebben veelal paarden, stieren en mensen tot onderwerp waarbij beweging maar ook kwetsbaarheid centraal staat. Veel aandacht besteedt zij daarbij aan de textuur van de beelden. Tineke Nusink deelt deze fascinatie voor dieren en mensfiguren. Daarbij spelen dans en de Griekse mythologie een belangrijke rol. De objecten van Carla de Beus tonen een verrassende benadering van het menselijk lichaam waarbij een haast onbedwingbare behoefte tot aanraking opgewekt wordt door bijzonder inventief materiaalgebruik van o.a. metaal en kunststof.
De combinatie van zoveel kwaliteiten is een unieke kans omdat in de regio Noord-Limburg te kunnen bewonderen.
Deze bijzondere expositie duurt t/m 23 juni, di. t/m za. 14.00 - 17.00 uur bij:
Galerie Pictura, Aijenseweg 16b te Aijen (gem.Bergen L.) 0485-341970





Galerie Pictura