Ingezonden persbericht


verschillende uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3 over erfenis Pim Fortuyn

Hilversum, vrijdag 4 mei 2007- Op zondag 6 mei, 5 jaar na de moord op Pim Fortuyn, wordt op de Publieke netten de balans opgemaakt: Welke erfenis heeft Fortuyn nagelaten? Wat heeft zijn dood politiek en maatschappelijk gezien, teweeggebracht in ons land? Wat is er van zijn gedachtegoed overgebleven? Deze vraagstukken komen aan bod in de verschillende uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3.

Nederland 1, de TV Show (TROS), 21.30 uur.
Op Nederland 1 blikt Ivo Niehe om 21.30 uur terug op de TV-Shows waarin hij de markante politicus sprak. Twee keer ontving Pim Fortuyn Ivo Niehe thuis. In december 2001 in Rotterdam en tien dagen voor zijn dood in zijn huis in Provesano. Door de gebeurtenissen van 6 mei 2002, vandaag vijf jaar geleden, krijgen die zeer persoonlijke gesprekken een bijzondere lading.

Nederland 2, NOVA: Vijf Jaar Na Fortuyn (NOS/NPS/VARA), 22.15 uur. In deze speciale uitzending van NOVA gaat Felix Rottenberg samen met zijn gasten op zoek naar hetgeen er gebeurd is met het erfgoed van Fortuyn. Aan het debat nemen o.a. Mat Herben (oud-Tweede Kamerlid LPF), Yasmine Allas (auteur en Somalische), Henk Westbroek (een van de oprichters van Leefbaar Nederland), Ronald Sörensen (gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam), Alexander Pechtold (fractievoorzitter D66), en Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier) deel. Onderwerpen van gesprek zijn de clash tussen Pim Fortuyn en Marcel van Dam tijdens de uitzending van Het Lagerhuis over de islamisering van Nederland, de breuk van Fortuyn met Leefbaar Nederland en het legendarische lijsttrekkersdebat rond de gemeenteraadsverkiezingen.

Nederland 3, Zembla, 'Pim Fortuyn' (VARA/NPS), 20.30 uur. Kort na de moord op Fortuyn won de LPF, 26 zetels in de Tweede Kamer. De zege mondde al snel uit in een onderlinge machtstrijd en leidde tot chaos binnen het bestuur van de partij. In Zembla komen de hoofdrolspelers aan het woord. Een verslag vanaf de dood van Fortuyn tot de val van het eerste kabinet Balkenende, één van de roerigste perioden uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

NPO Televisie Programmering
' +31 (0)35 6777458
7 +31 (0)35 6777412
amber.koman@omroep.nl www.omroep.nl/npo

NPO
NPO-gebouw
Sumatralaan 45
Postbus 26444
1202 JJ Hilversum


---- --