Gemeente Echt-Susteren


Mevrouw Stassen koninklijk onderscheiden


Mevrouw J.P.E.M. Stassen-Muijrers uit Echt (geboren 24 april 1944) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de stichting Dr. Edith Stein Echt nl. Burgemeester mr. E. Schaftenaar heeft haar de Koninklijke Onderscheiding opgespeld op zondag 6 mei na afloop van de Pontificale Eucharistieviering in de H. Landricuskerk in Echt.

Mevrouw Stassen-Muijrers is sinds 1995 secretaris van de stichting Dr. Edith Stein Echt nl. Als secretaris van de stichting is decoranda onder meer belast met het notuleren van vergaderingen, de organisatie van en het contracteren van sprekers voor een jaarlijks terugkerende internationale themadag, de redactie en uitgifte van het door haar ontworpen Dr. Edith Stein blad en de wekelijkse aanwezigheid in het Edith Stein trefcentrum, waar zij de uitgebreide bibliotheek beheert en lezingen, dvd-presentaties en exposities verzorgt. Naast haar werkzaamheden als secretaris verricht decoranda tal van activiteiten om de gemeente Echt-Susteren op de kaart te zetten als bedevaartsoord. Zij besteedt belangeloos vele uren aan het leggen van zowel nationale als internationale contacten. Zo regelt zij jaarlijks de ontvangst van in totaal ongeveer duizend bezoekers uit binnen- en buitenland en heeft zij de originele koormantel van Dr. Edith Stein vanuit Keulen naar Echt weten te halen. In 1998 werd Dr. Edith Stein heilig verklaard en mevrouw Stassen-Muijrers had toen een groot aandeel in het vlekkeloze verloop van de in Nederland gehouden manifestatie. Ook heeft zij de Edith Stein monumentale route ontworpen die door de gemeente Echt-Susteren aan elke nieuwe inwoner wordt verstrekt. In 2005 was zij medeorganisator van de wereldjongerendagen in Echt-Susteren. Dankzij een intensieve voorbereiding en enorme inzet slaagde zij erin om samen met een team van medewerkers gedurende tien dagen ongeveer tweeduizend jongeren uit vele Europese landen en Noord- en Zuid-Amerika op waardige wijze te ontvangen en te begeleiden.

Verder organiseert mevrouw Stassen-Muijrers de deelname van de stichting aan de jaarlijkse 4-mei herdenking en neemt zij deel aan het overlegorgaan van de stichting Museum van de Vrouw met als inzet een daadwerkelijke samenwerking met de stichting Dr. Edith Stein Echt. Namens de stichting heeft zij bovendien haar medewerking toegezegd aan het tot stand komen van het relitoerisme, een pelgrimsroute langs de belangrijkste bedevaartsoorden in de provincie Limburg van Belfeld tot Maastricht. In 2006 werd zij ingeschakeld tijdens de Limburgse bestuurdersdag. Een groot aantal bestuurders kon toen kennisnemen van de activiteiten van de stichting.

Voor de viering van het veertig jarig bestaan van de stichting Dr. Edith Stein dit jaar is een commissie opgericht voor de organisatie van festiviteiten, representatie en ontvangst van de gasten. Mevrouw Stassen-Muijrers is voorzitter hiervan en dankzij haar uitgebreide netwerk van persoonlijke contacten heeft zij weten te bereiken dat er op 5 en 6 mei veel vertegenwoordigers van de Edith Stein verenigingen uit Duitsland, België en Polen aan de festiviteiten in Echt deelnamen.

Sinds 1985 collecteert mevrouw Stassen-Muijrers bovendien jaarlijks voor de missionarissen Echt-Susteren.