Bach in Utrecht


Veertig jaar Bachcantatediensten in Utrechtse Geertekerk

UTRECHT, 20070417 -- Op zondag 6 mei 2007 vindt in de Utrechtse Geertekerk de jubileumuitvoering plaats van de Utrechtse bachcantatediensten. Ter gelegenheid van het jubileum is een dvd geproduceerd. De eerste exemplaren worden na de uitvoering uitgereikt aan de burgemeester van Utrecht, mevrouw A.H. Brouwer-Korf, en aan dirigent Wouter van Haaften. Onder zijn leiding werd de eerste cantatedienst op 2 april 1967 uitgevoerd.

Op deze zondag wordt Bach's cantate BWV 207a, `Auf, schmetternde Töne der muntern Trompeten' uitgevoerd. Bach schreef deze wereldlijke cantate ter gelegenheid van de naamdagviering in het jaar 1735 voor de keurvorst van Saksen, Friedrich August III. De muzikale leiding is in handen van de vaste dirigent Johan Rooze.Solisten zijn sopraan Mirjam Cornelisse, alt Karin Brunt, tenor Hans van Dijk en bas Evert Jan Nagtegaal Aanvangstijd is 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur.



Vanaf de eerste cantatedienst in 1967 is tot op de dag van vandaag het concept onveranderd gebleven: iedereen mag in het koor meezingen, de cantate wordt in een avond en een middag ingestudeerd; het slotkoraal wordt vooraf met de bezoekers ingestudeerd en aan het eind van de uitvoering door iedereen meegezongen; de solisten verlenen vrijblijvend hun medewerking en de toegang is gratis. Na Wouter van Haaften hebben onder andere de dirigenten Jos van Velthoven en Jos Vermunt de cantatediensten geleid. Voor jonge solisten is het nog steeds een plaats om podiumervaring op te doen. Jard van Nes en Marius van Altena hebben in het verleden bij de bachcantatedienst als solist meegedaan. Het orkest bestaat uit gevorderde amateurs.



De productie van de jubileum-dvd is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het KF-Heinfonds en het prins Bernhard cultuurfonds.

Voor meer informatie over meedoen en programma verwijzen wij u naar onze website, www.bachcantates-utrecht.nl