Digitale Gemeente Houten

Fortexpositie Wim Schaaf

vrijdag 27 april 2007 - Bron: Willy Kruijssen coördinator kunst en cultuur

Van 6 mei t.m. 10 juni exposeert Wim Schaaf zijn werk in het fort Werk aan de Korte Uitweg te Tull en t Waal.

Stijl van zijn werk is vooral figuratief- expressief.

Van jongs af aan krabbelde hij al veel schetsjes en tekeningen op papier. Net zoals de meeste jonge amateur beeldenmakers was hij toen binnen de eigen familie de kunstenaar in dop. Van 1965 tot 1968 heeft hij in een scoutingblaadje ongeveer 4 jaar menig padvinder avontuur met kartoon figuurtjes uitgetekend. Het was in deze stripverhalen altijd de bedoeling dat bepaalde akties en hoofdpersonen lekker overdreven herkenbaar waren. Bijna iedereen die zichzelf herkende in het verhaal vond het geweldig. Van 1977 tot 1980 ging hij op de Vrije Academie te Eindhoven schilderen. Peter t Hoen doceerde hem daar in de olieverftechniek. Een vergelijkbare instelling hier in de omgeving is Artibus in Utrecht. Na de verhuizing vanuit het Brabantse naar Houten heeft hij eerst een jaartje model getekend in het atelier van Jan Boon in Utrecht. Na ongeveer een jaar in Houten te wonen ontdekte hij via Het Groentje dat er ook een schildervereniging in de buurt is nl. Ars Peintura. Na een proefperiode van 2 weken is hij nu bijna 25 jaar lid. Ongeveer 1 keer in de week gaat hij bij Ars Peintura tekenen en schilderen. Dan zet hij een knop om en knalt hij allerlei kleuren en gedachtes op papier. De aanwezige begeleiding van professionele kunstenaars bij Ars Peintura versnelt de ontwikkeling van zijn werk. Technische tips, aanpak van opzet van model tot landschap etc. Twee docenten van Ars Peintura, Willy Kruijssen en Diana Kaltofen, wil hij speciaal noemen omdat hij bij hen het meest heeft gewerkt en geleerd. Met name in de eindbesprekingen van tekensessies gaven zij hem in veel tips en af en duwtjes naar nieuwe gedachte kronkels.

Het laatste jaar haalt Wim zijn inspiratie uit oude verhalen en sagen binnen de Keltische en Germaanse cultuur. Met een mix van fantasie, gemengde en krachtige teken- en schildertechniek worden de figuren krachtig neergezet. Beelden van o.a. de wereldboom Yggdrasil, aardgeesten en demonen die waken over het welzijn van moeder aarde, de verleiding, elfen en duivelachtige wezens.

De figuren zijn direct zonder voorschets op papier neergezet. Waardoor de werkstukken een eigenwijs sterk karakter houden. Techniek aquarel, inkt en krijt worden met flair en durf afwisselend gebruikt.

Een expositie die je gezien moet hebben fort Werk aan de Korte Uitweg Lange Uitweg 42a Tull en t Waal (eiland van Schalkwijk)

De openingstijden zondagmiddag 12.00 tot 17.00 uur Bij mooi weer ook de zaterdagmiddag

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).