Ingezonden persbericht


+++ PERSBERICHT +++

Fietskaravaan tegen de G8 in Nijmegen

Manifestatie op 6 mei en fietsdemonstratie op 7 mei

Op zondag 6 mei zal er in het centrum van Nijmegen opnieuw actie gevoerd worden om de protesten tegen de komende topontmoeting van de G8 in Duitsland aan te kondigen.

Op koopzondag zal vanaf 13:00 uur op en rond het Koningsplein een zeer divers programma plaatsvinden. Verschillende actiegroepen zullen hier met muziek, filmpjes en straattheater uitleggen waarom de G8 moet worden afgeschaft. Deelnemende groepen zijn o.a. LETS (Ruilkring Nijmegen), Clownelijk Loslopend Nederlands Leger, Milieudefensie en de Broeikas, Stichting Gast, Food Not Bombs, Linkse Boekwinkel Assata, filmcafe Onderbelicht en het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht. Dezelfde dag verwelkomt Nijmegen de internationale fietskaravaan die op weg is naar de protesten in Duitsland. Op maandag 7 mei worden zij uitgezwaaid met een fietsdemonstratie door de stad.

Van 6 t/m 8 juni 2007 zal de Groep van Acht bijeenkomen in het Noordduitse Heiligendamm, bij Rostock. De G8 werd opgericht in 1975 en dient sindsdien ter coördinatie van de economische belangen van de rijke landen uit het Noorden. Sinds jaren wordt door maatschappelijke organisaties en brede sociale bewegingen op het ondemocratische en ontransparante karakter van de G8 gewezen. Dit is des te zorgelijker vanwege de grote invloed die de G8 heeft bij de besluitprocedures in andere transnationale instellingen zoals de Wereldbank en het IMF.

In Duistland heeft zich een brede coalitie gevormd van NGO's, burgerinitiatieven, kerken, vakbonden, studentenorganisaties en actiegroepen. Zij roepen op tot protesten en blokkades van de G8-top. Op zaterdag 2 juni is er een massale demonstratie in Rostock en bij de opening zal de G8-top van zijn infrastructuur worden afgesneden door decentrale blokkades en ander vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook vanuit Nijmegen vertrekt een bus naar de protesten. Geïnteresseerden voor deze busreis naar Heiligendam kunnen zich aanmelden via e-mail: infodissentnl@multipleks.nl .

De
acties op 6 en 7 mei zijn onderdeel van een hele serie van acties die gevoerd worden tegen de G8, voor een rechtvaardiger mondiale handelssysteem, voor open grenzen, voor een wereld zonder kernenergie en -wapens, en tegen oorlog en de opgevoerde militarisering in het Noorden. De activisten willen hiermee laten zien dat de G8 niet onopgemerkt afspraken kan maken die de bestaande onrechtvaardigheden in stand houden, en dat de G8 ook in Nijmegen geen legitimiteit geniet.

Aankomst internationale fietskaravaan

De
Nijmeegse activisten ontvangen op 6 mei een internationale fietskaravaan. Zij fietsen vanuit Engeland via België en Nederland naar de protesten in Duitsland. De karavaan sluit zich onderweg aan bij lokale activisten. Door de basisdemocratische organisatie, waarin iedereen een stem heeft en gehoord wordt, experimenteren zij met een alternatief voor het machtsmisbruik van de G8. De acties in verschillende steden laten zien dat burgers zich van onderop organiseren tegen de neoliberale globalisering van bovenaf.

De karavaan wordt rond 19:00 uur verwacht. Bij Turkse Volksvereniging DHD kan iedereen de fietsers ontmoeten. Mobiele keuken Le Sabot verzorgt hier een heerlijke veganistische en biologische maaltijd. Opgeven voor het eten kan tijdens de actie op het Koningsplein of via 024-3605208.

Fietsdemonstratie op 7 mei, 9.30 uur, Tollenstraat 83

Maandag
7 mei start om 9:30 uur een fietsdemonstratie bij DHD op de Tollenstraat 83. Onderweg zal met verschillende akties het verzet tegen de G8 zichtbaar gemaakt worden. Hierbij komen thema's als migratie, natuur en privatisering aan bod.
Aan het begin van de middag keren de fietsers terug naar DHD en zal de fietskaravaan haar route voortzetten naar Heiligendam. Ze zullen feestelijk worden uitgezwaaid. Neem een lunchpakket en zwembroek mee, het belooft een vrolijke bonte stoet te worden.

Meer info over de mobilisaties tegen de G8:
www.dissent.nl

www.globalinfo.nl

+++ EINDE PERSBERICHT +++

Noot voor de pers:

Voor meer informatie, ook tijdens de activiteiten op 6 en 7 mei: 06 33821881 (Sjoerd) E-mail:

fietskaravaan.nijmegen@gmail.com