P E R S B E R I C H T

Almere, 5 mei 2007

Almeerse ervaringsdeskundige schrijft indringend portret ziekte

Psychose in romanvorm

Bianca Fransen wist niet wat haar overkwam toen ze in mei 2004 ineens stemmen ging horen die er niet waren. Het was de start van zes weken vol (auditieve) hallucinaties, betrekkingswanen en andere waanideeën. Ze schreef er een boek over. Vrije val tot in het hart van de psychose is sinds kort via uitgever Garant te bestellen. De eerste reacties op de roman zijn zeer positief. 'Spannend', 'heftig' en 'meeslepend' noemen de eerste lezers het.

Over het boek:

Iemand met een psychose kan zich ontzettend verlaten voelen. Ook hulpverleners, familieleden, partners en vrienden kunnen frustratie en zelfs - in het geval van intiem betrokkenen - eenzaamheid ervaren, omdat degene met de psychotische klachten opeens onbereikbaar is. Het is alsof de kloof tussen de psychotische ervaring en de realiteit te groot is om met empathie, welwillendheid en geduld te overbruggen. Toch is dit precies wat Vrije val doet. Gezonde mensen worden in dit boek meegesleurd in de gedachte- en gevoelswereld van een psychotische jonge vrouw. De lezer wordt opgenomen in de totale belevingswereld van Angela, een vrouw met een bipolaire aanleg. Op het moment dat zij na een stressvolle periode eerst manisch wordt en dan decompenseert, bevindt de lezer zich als het ware Žonder haar huidŽ. Het wordt een beklemmende, rauwe, soms melancholische reis in haar wereld. Toch mag dit waarheidsgetrouwe verslag van een psychose ook zeker met een gepaste afstand en oog voor humorvolle details gelezen worden. Zoals de hoofdpersoon zelf vindt: "van op een afstandje is alles grappig."

De auteur schreef na lang wikken en wegen geen autobiografie. "Ik had de vrijheid om mensen te schofferen, hun kant van het verhaal te negeren en de realiteit te ontkennen hard nodig. Paradoxaal genoeg won mijn relaas aan helderheid, scherpte en eerlijkheid toen ik alle mensen van wie ik houd, het boek uitschreef. Maar het verhaal mag uiteindelijk volledig fictief zijn, ik ben Angela en haar psychose is tot in ieder intiem, gênant moment de mijne."

Uit de inhoud:

"Meisjes, altijd wat van maken als je valt" - Prelude - David, oftewel: slechts enkele herinneringen die van Angela een moordenares maken - Opname - Dagtherapie - Eindspel.

Over de auteur:

De schrijfster werd in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen met duidelijk psychotische klachten. Ze ging door een 6 weken durende psychose. Nu werkt ze, volledig hersteld, weer als web- en bladredacteur bij een brancheorganisatie.

Noot voor de redactie (